- Úvod
- Blog
- Zdravé potraviny a nápoje
- Kdo v klidu obědvá, ten později nemlsá
Kdo v klidu obědvá, ten později nemlsá
Vůbec nezáleží na tom, jestli obědváte v jedenáct nebo ve dvě odpoledne. Každý z nás má jiný režim, možnosti i potřeby, proto je pochopitelné, že nebudeme všichni obědvat ve stejnou dobu. Důležité je udělat si čas a jíst pravidelně – oběd by měl následovat 2–3 hodiny po dopolední svačině nebo 4–5 hodin po vyvážené snídani.
Proč obědvat?
V mnoha zemích po celém světě se považuje oběd za hlavní jídlo, přestože se neservíruje výlučně v poledne. V Maďarsku následuje po polévce, se kterou tvoří nejdůležitější jídlo dne. Dánský oběd sestává z lehkého pokrmu, jako je žitný chléb, játrová paštika, sleď či sýr. Ve Španělsku se dočkáte oběda až kolem třetí hodiny odpolední a mívá tři chody. A v severských zemích, jako je Švédsko a Finsko, se k obědu podává teplé jídlo se salátem nebo dezertem. Jídla bývají různorodá – od masa a ryb až po polévky. Zajímavostí je, že v těchto zemích dostávají děti školní obědy zdarma. Legislativa dále specifikuje, že jídla ve škole musí být vyvážená a výživná.
„Po českém obědě jest seděti a tupě zírati.“ (Karel Poláček)
Mnoho lidí se mylně domnívá, že když vynechají oběd, tak odejdou z kanceláře dřív, ale ve skutečnosti tomu tak není. Člověk totiž potřebuje přestávky, bez nich se snižuje jeho produktivita. Neznamená to, že obědová pauza vás nakopne a zrychlí vaše pracovní úsilí, ale díky přestávce budete kreativnější, osvěženější a celkově zdravější.
Oběd v pracovním presu
Průzkum z roku 2018, kterého se zúčastnilo 2000 lidí, ukázal, že 51 % dotazovaných si během pracovního dne nedopřeje přestávku na oběd. Je pro ně nereálné, aby odešli na půl hodiny z práce, resp. od povinností a svěřených úkolů.
Sedněte si na jakékoliv autobusové nebo vlakové zastávce kolem poledne a spatříte kolem sebe lidi, kteří obědvají ve spěchu. Tím vytváří v těle konflikt mezi trávením jídla a pohybem svalů, které jsou třeba ke sportovním výkonům (jako je dobíhání autobusu nebo rychlá chůze při prodírání se davem). Krev ze střev odtéká do svalů na nohách a na rukách, což vede k zažívacím potížím, bolestem nebo nadýmání. Jídlo není správně stráveno.
Když přeskočíme oběd
Vaše pracovní tempo je šílené a nemáte během dne dost času na pořádné jídlo? Pokud jste rádi, že v letu slupnete alespoň svačinu, která vás udrží při životě až do večeře, pak byste se měli zamyslet nad tím, jak taková rutina ovlivňuje vaše zdraví.
Z výzkumu vyplývá, že lidé, kteří jedí převážně v noci, mají tendenci konzumovat více kalorií. Proto byste neměli na svůj oběd zanevřít. Pokud nefandíte salátům, dejte si třeba sendvič z celozrnného pečiva se zeleninou. Oběd vás zaplní na většinu dne, vyvarujete se nezdravých svačinek i přejídání při večeři.
Školní stravování
Pro děti školního věku je oběd ještě důležitější než pro dospělé. Ve škole většinou nedostávají snídani a často si nedají ani svačinu, takže je oběd jediným jídlem, které jim během dne dodává energii. Zajímejte se o to, jak se vaše děti ve škole stravují.
Recepy – jídlo pro děti
Karbanátky z červené čočky – Skvěle zasytí a výtečně chutnají. Červenou čočku propláchneme a vaříme do měkka. Scedíme, necháme vychladnout a promícháme ji s nasekanou cibulkou, solí, majoránkou, celozrnnou moukou a ovesnými vločkami. Ingredience přidáváme tak, abychom dosáhli požadované hustoty. Z těsta pak tvarujeme karbanátky, které opékáme na slunečnicovém oleji. Pečeme na pánvi nebo v troubě.
Brokolicová polévka – Krémová polévka zasytí všechny hladové krky. V hrnci na olivovém oleji orestujeme cibulku a utřený česnek. Zalijeme vývarem, přidáme růžičky brokolice a vaříme asi 15 minut. Polévku osolíme a opepříme. Do hrnce rozklepneme vajíčko a ponorným mixérem vše rozmixujeme. Máte-li raději řidší polévku, můžete ji zředit vodou. Na závěr ji ozdobíme celozrnnými krutony.
Dýňové pyré s mrkví – Barevné jídlo, které výborně supluje brambory. Pyré vás zahřeje, je vydatné a jeho příprava snadná. Hokaido, pár brambor a mrkev uvaříme do měkka, rozmixujeme s vlažným kokosovým mlékem nebo ghí. Osolíme a opepříme – a nová příloha je na světě.
Oběd bez masa
Luštěniny jsou opomíjenou surovinou, která by rozhodně neměla chybět v žádném jídelníčku. Důvodem opomíjení může být dlouhá doba přípravy, která se však netýká třeba červené čočky nebo předvařených luštěnin.
Bulgurový salát s petrželkou a rajčaty – Lehký oběd, po kterém vám nebude těžko. Bulgur uvařte dle návodu a nechte okapat. Nasekejte na jemno petrželku a mátu, rajčata s červenou cibulí nakrájejte na kostičky. Vše smíchejte v míse s bulgurem a dochuťte citrónovou šťávou, solí, pepřem, olivovým olejem a špetkou římského kmínu.
Bramborový salát s quinoou – Pět ingrediencí a dvacet pět minut vašeho času. Povaříme brambory do měkka, vychladlé je přepůlíme. Sušená rajčata zalijeme vroucí vodou, necháme odstát do změknutí a pokrájíme na kousky. Uvaříme quinou dle návodu. Vše se smíchá, zalije olivovým olejem a dochutí umeoctem, který dodá salátu typickou sladkokyselou chuť. Tato variace na bramborový salát rozhodně obohatí váš jídelníček.
Umeocet neboli švestkový ocet je slaný, sladký a kyselý zároveň. Vzniká při výrobě nakládaných japonských švestiček Umeboshi.
Krabičková dieta
Připravujete si oběd do krabičky? Domácí oběd představuje zdravou a chutnou volbu, protože máte dokonalý přehled o tom, z jakých potravin a přísad se skládá. Získáte nejen kontrolu nad tím, co jíte, ale zároveň i ušetříte.
Knäckebrot s tuňákovým salátem – Připravte salát z vajec, hlávkového salátu, rajčat a tuňáka. Chuť se propojí a rozvine ještě lépe, když salát necháte přes noc odležet.
Grilované kuře s jogurtovým dresinkem – Kuřecí kousky jsou vhodné jak k pečivu, tak k těstovinám.
Dietní oběd
Je běžnou chybou, že lidé, kteří drží dietu a snaží se zhubnout, vynechávají oběd. Ale tato strategie zřídkakdy funguje. Naopak dietáři, kteří pravidelně přeskakují některé jídlo, většinou přibírají více než ti, kdo jedí často a po celý den. Vynechání oběda může zvýšit chuť k jídlu, člověk se pak přejídá nebo si vybírá potraviny s nevalnou nutriční hodnotou.
V ideálním případě je zdravý oběd nutričně vyrovnaný a obsahuje obiloviny, luštěniny, zeleninu, ovoce, bílkoviny, mléčné výrobky, ořechy a semena, maso nebo vejce.
Levný a zdravý oběd
Vysoký účet za potraviny je jedním z největších strašáků těch, kdo začínají se zdravou stravou. Můžete nakupovat jídlo v akci a připravovat základní pokrmy, z toho však nebudete nadšení ani vy, ani vaši bližní. Je těžší se zdravě stravovat a odolat lákavému jídlu v restauraci, když víte, že v krabičce z domova na vás čeká nevábně vypadající směs... čehosi. Dobré a levné obědy ale nemusí zruinovat váš rodinný rozpočet. Často si vystačíte s ingrediencemi, které již máte doma.
Netradiční jídlo na nedělní oběd
Bramboráčky z pohankové mouky – Předvaříme brambory ve slupce, nastrouháme je a přidáme pohankovou mouku, vejce a sójové (či jiné rostlinné) mléko. Osolíme, opepříme, osmažíme a máme hotovo. Poslouží jako příloha nebo hlavní jídlo.
Cizrnová omáčka s rýží – Cizrnová omáčka s cibulkou a rajčetem se dochutí kajenským pepřem a sladkou paprikou. K zahuštění lze použít rostlinnou smetanu, takže si přijdou na své i vegani. Při nedostatku času je možné využít sterilovanou cizrnu.
Cuketové placky s olivami – Cuketová směs se zahustí ovesnými vločkami, přidá se vejce, pokrájené olivy a šalotka. Placičky pečeme v troubě na pečicím papíru, bude to rychlejší a navíc bez oleje.
Fazolová polévka – Tato bezlaktózová polévka nezabere více než půl hodiny. Do zeleninového vývaru se přidá květák, šalotka, mrkev a rajčata z plechovky. Povaříme, po čase přidáme fazole a po vychladnutí rozmixujeme. Na závěr přidáme prolisovaný česnek a sůl.
Autorem většiny receptů je tým Jíme Zdravě.
Zdravé jídlo = zdravé tělo
Oběd je důležitější než večeře, proto si zaslouží více pozornosti, než mu nyní dopřáváme. Pokud je to alespoň trochu možné, věnujte svému obědu alespoň půl hodiny. Klidné a příjemné prostředí vám pomůže správně strávit konzumované jídlo a pití bez jakýchkoliv bolestí a nepohodlí.
Stále platí, že by většina z nás měla omezit příjem nasycených tuků, solí a cukru. Naopak potřebujeme zvýšit svou spotřebu vlákniny, ovoce, zeleniny a ryb (jako je tuňák, losos či sledi). Klíčem ke zdravému stravování je rozmanitost a správná rovnováha jednotlivých potravin, které dodávají tělu živiny, aby dobře fungovalo a zůstalo zdravé.
TIP: Když budete jíst pomaleji, pocit nasycenosti se dostaví dříve. Sníte méně jídla a udržíte si optimální váhu.