- Úvod
- O potravinách
- Vysvětlivky složek výrobků
Vysvětlivky nejčastějších složek potravin a jejich účinky na zdraví
Z čeho se skládají potraviny, které denně konzumujeme? Co znamenají všechna ta „éčka“, a jak si stojí vzhledem k našemu zdraví nejčastější složky běžně dostupných výrobků?
Cukr | Řepný cukr (sacharóza) patří mezi disacharidy. Skládá se ze dvou jednodušších cukrů – z glukózy (hroznový cukr) a fruktózy (ovocný cukr). Konzumace těchto cukrů vede k obezitě, k rozvoji cukrovky, rozvoji plísní v těle a také k demineralizaci organismu. |
Agávový sirup | Je to sirup z mexické rostliny agáve. Obsahuje velké množství fruktózy, menší množství glukózy a sacharózy. Má nízký glykemický index, díky čemuž se do těla uvolňuje postupně, takže jej nezatěžuje, ani nepřispívá k rozvoji obezity či cukrovky. |
Dextróza | Dextróza (hroznový cukr) představuje nejrychleji vstřebatelný zdroj energie. Využívá se po zátěži nebo i během zátěže. Do krve se vstřebá do 3 minut od požití. Díky tomu dokáže člověka okamžitě „nakopnout“ a dočasně zvýšit sílu. |
E304 | Estery mastných kyselin askorbové kyseliny. Látky bezpečné. |
E306 | Přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů. Látka bezpečná. |
Fruktózový sirup | Fruktóza je velmi nebezpečná. Jak jsme již uvedli, přeměňuje se v játrech na tuk, tedy obaluje jednotlivé orgány tukem, což je nebezpečné. Také přispívá k rozvoji cukrovky 2. typu. Při konzumaci fruktózy je ovlivňována část mozku, která je zodpovědná za pocit sytosti. Fruktóza podporuje přejídání a neustálou chuť k jídlu. Velmi nevhodná pro tělo. |
Glukózo-fruktózový sirup | Umělé sladidlo, kterému se říká „bílý jed“. Vznikl v Japonsku, je levnější než klasický cukr a má 2,5x vyšší sladivost než bílý cukr. Fruktóza se přeměňuje v těle na tuk, hlavně v játrech, a to až ze 40 %. Oproti tomu glukóza pouze z 5 %. Velmi nevhodné pro tělo. |
Glycerin, glycerol (E402) | Glycerol se používá jako náhradní sladidlo. Má stejnou kalorickou hodnotu jako cukr. |
Guarová guma (E412) | Je to rozpustná vláknina, která v kombinaci s vodou vytváří husté roztoky. Vyskytuje se v semenech rostliny druhu Cyamopsis tetragonolobus, která se pěstuje především v Indii. Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor. Složka je to bezpečná. |
Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina | Syrovátka se filtruje, odstraňuje se laktóza a tuky, a nakonec se bílkovina hydrolyzuje za použití enzymů, které rozštěpily bílkovinu na menší peptidy a aminokyseliny. Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina se používá k rychlé stimulaci bílkovinné syntézy (k regeneraci a růstu svalů). |
Hydrolyzovaný kolagen | Kolagen je bílkovina živočišného původu, která je součástí živých organismů. Vyskytuje se ve vazivových tkáních (kůže, šlachy, vazy, klouby, vlasy) a v kostech. Kolagen v nativní (přirozené) formě je také znám jako želatina. Želatina je pro tělo těžce stravitelná, ale hydrolýzou se její stravitelnost zvýší. |
Chinolinová žluť (E104) | Je to zelenožluté barvivo. Vyrábí se synteticky destilací uhelného dehtu, kostí apod. Stupeň škodlivosti je vysoký. |
Invertní sirup | Je to směs glukózy a fruktózy. Působí na tělo stejně nebezpečně jako klasický bílý cukr nebo glukózo-fruktózový sirup. |
Izolát sójových bílkovin | Sójový protein nejvyšší kvality. Neobsahuje laktózu ani živočišné produkty. |
Javorový sirup | Javorový sirup se získává z mízy cukrového javoru. Obsahuje hlavně sacharózu, v menší míře pak také glukózu a fruktózu. Patří opět mezi zdravá sladidla a náhrady cukru. |
Kaseinát vápenatý | Kaseinát vápenatý se používá jako velmi levná složka proteinových výrobků obsahující kasein. Má nízkou využitelnost ve srovnání s micelárním kaseinem. |
Kurkumin (E100) | Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy. Nedoporučuje se lidem s onemocněním jater a žlučníku. Neměl by se konzumovat ani v těhotenství. |
Kyselina L-askorbová (E300) | Neboli vitamin C. Přirozeně tuto látku najdeme v čerstvém ovoci a zelenině. Kyselina L-askorbová se využívá jako antioxidant a snižuje oxidaci tuků, čímž brání vzniku rakovinotvorných látek. |
Kyselina sorbová (E200) | V potravinách zabraňuje rozvoji plísní, kvasinek a bakterií. Míra její škodlivosti nebyla prokázána. |
Maltitol (maltitolový sirup) | Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách. Jedná se o celkem bezpečnou látku. |
Maltodextrin | Maltodextriny využívané v potravinářském průmyslu se získávají hydrolytickým štěpením škrobů. Nejčastěji z brambor, pšenice, kukuřice a rýže. Ve výživě sportovců se využívají pro dodávku sacharidů (glukózy) při aktivitách delších než 90 minut a také po ukončení pohybové aktivity. |
MCT tuk (olej) | MCT olej je přírodní jedlý olej, který se získává z kokosového nebo palmojádrového oleje. MCT jsou využívány ihned jako okamžitý zdroj energie a neukládají se ve formě zásobního tuku. |
Medicinální uhlík (E153) | Je to barvivo, které má šedočernou až černou barvu. Považuje se za látku střední škodlivosti. |
Mléčná bílkovina | Mléčná bílkovina je bílkovina mléka. Skládá se z 80 % z kaseinu a z 20 % ze syrovátky. |
Neztužený rostlinný tuk | Viz rostlinné tuky. |
Oligofruktóza | Tato složka patří mezi rozpustnou vlákninu. Slouží jako výživa pro přátelské kmeny bakterií, zejména bifidobakterie, a tím přispívá ke zdravému trávicímu traktu. |
Oxid křemičitý (E551) | Používá se k absorpci vody a brání zvlhnutí výrobku. Také funguje jako nosič aromatu. Látka není škodlivá. |
Palmový tuk (olej) | Palmový olej obsahuje hlavně nasycené mastné kyseliny. Je to obdobné, jako kdybychom jedli sádlo nebo máslo. Přispívá k rozvoji onemocnění cév a srdce. Stupeň nebezpečnosti – nejvyšší. |
Paprikový extrakt (E160C) | Jedná se o oranžové až červené přírodní barvivo rozpustné v tucích, patří do kategorie karotenoidů. Je to bezpečná látka, která se získává z paprik. |
Polydextrosa (E1200) | Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla. Jedná se o směsné přísady do jídel. V nízké konzumaci nemá vedlejší účinky. |
Polyoly (alkoholové cukry) | Polyoly (alkoholické cukry) jsou umělá sladidla. Mezi polyoly patří sorbitol, mannitol, laktitol a xylitol. Jsou vhodné i pro diabetiky. Škodí tělu nejméně, ale i přesto by se jejich konzumace neměla přehánět. Nacházejí se i přirozeně, např. v různých druzích ovoce (jablka, jeřabiny). Tato sladidla mají přibližně o třetinu méně kalorií než klasický cukr, neškodí zubům a nezvyšují tolik hladinu krevního cukru. |
Proteinový izolát (nativní WPC/CFM) | Nejkvalitnější technologická úprava syrovátky. Pomocí moderní CFM technologie (Cross Flow Microfiltration) se odstraňuje tuk, separuje se také laktóza a minerální látky. Jedná se o nejčistší a dobře stravitelnou formu proteinového prášku. |
Rostlinný tuk (olej) | Rostlinné tuky jsou pro naše tělo zdravé. Nejčastěji je najdeme v ořeších, semínkách a plodech (lněný, makadamový, slunečnicový, dýňový, pupalkový, olivový olej). V tyčinkách jsou velmi často používány formy nevhodných rostlinných tuků, nejčastěji palmový tuk. Ten je pro tělo velmi nebezpečný (viz výše). |
Řepkový lecitin | Řepkový lecitin se získává lisováním a extrakcí z řepkových semen. Lecitin je důležitou součástí všech buněk lidského těla. |
Sójový lecitin | Lecitin je látka přírodního původu vyskytující se např. v semenech (sójové boby). Má mnoho pozitivních účinků na zdraví, od podpory mozkové a jaterní činnosti až po spalování tuků. |
Sorban draselný (E202) | Používá se jako konzervant, který zabraňuje šíření plísní a kvasinek v potravinách. Jeho škodlivost je minimální. |
Sukralóza (E955) | Umělé sladidlo (některé studie hovoří o jeho zdravotní závadnosti, jiné ne). Ze sladidel, jako jsou Aspartam, acesulfam či cyklamáty, je nejméně škodlivý. V omezeném množství ho lze konzumovat. |
Syrovátka | Syrovátka je žlutozelená tekutina. Získává se po odstranění kaseinu z mléka. Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Hlavní předností syrovátky je velmi dobrá a rychlá stravitelnost. Aminokyseliny ze syrovátky jsou velice rychle a ve značné míře transportovány do krve a do 3 hodin po konzumaci se zmetabolizují. Tato lehce stravitelná bílkovina poskytuje rychlou výživu pro svaly. |
Škrobový sirup | Škrobový sirup patří mezi sirupy vyrobené z kukuřice, pšenice, rýže nebo brambor. Označení „škrobový sirup“ je alternativním označením složky glukózový sirup. Z hlediska označování není mezi glukózovým a škrobovým sirupem rozdíl, neboť technologie výroby je v obou případech stejná. |
Tapiokový škrob | Tapiokový škrob se získává z kořene hlízy cassava (Manihot esculenta). Je používán jako zahušťovadlo v potravinách. Tapioková mouka neobsahuje lepek (gluten) a může být používána při bezlepkové dietě. |
Ztužený rostlinný tuk | K výrobě náplní a polev jsou tekuté rostlinné oleje zcela nepoužitelné, protože nedrží tvar a netuhnou. Proto se tuky ztužují. Ztužený (hydrogenovaný) rostlinný tuk je zdrojem transnenasycených mastných kyselin (TFA). Významně snižuje HDL (hodný) cholesterol. A naopak se zvyšuje hladina LDL (zlý cholesterol), který se usazuje v cévách a ucpává je, což vede k infarktu nebo mrtvici. Stupeň nebezpečí – nejvyšší. |