Logo
V případě dotazů zavolejte.
(Po-Pá, 8-17 hod.)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Zadej e-mail pro zasílání novinek

Veganská Maya - alternativa bez vajec a bez sóji

  1. Úvod
  2. O potravinách
  3. Vysvětlivky složek výrobků
Vysvětlivky nejčastějších složek potravin a jejich účinky na zdraví

Víte, co jíte?

Z čeho se skládají potraviny, které denně konzumujeme? Co znamenají všechna ta „éčka“, a jak si stojí vzhledem k našemu zdraví nejčastější složky běžně dostupných výrobků?

CukrŘepný cukr (sacharóza) patří mezi disacharidy. Skládá se ze dvou jednodušších cukrů – z glukózy (hroznový cukr) a fruktózy (ovocný cukr). Konzumace těchto cukrů vede k obezitě, k rozvoji cukrovky, rozvoji plísní v těle a také k demineralizaci organismu.
Agávový sirupJe to sirup z mexické rostliny agáve. Obsahuje velké množství fruktózy, menší množství glukózy a sacharózy. Má nízký glykemický index, díky čemuž se do těla uvolňuje postupně, takže jej nezatěžuje, ani nepřispívá k rozvoji obezity či cukrovky.
DextrózaDextróza (hroznový cukr) představuje nejrychleji vstřebatelný zdroj energie. Využívá se po zátěži nebo i během zátěže. Do krve se vstřebá do 3 minut od požití. Díky tomu dokáže člověka okamžitě „nakopnout“ a dočasně zvýšit sílu.
E304Estery mastných kyselin askorbové kyseliny. Látky bezpečné.
E306Přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů. Látka bezpečná.
Fruktózový sirupFruktóza je velmi nebezpečná. Jak jsme již uvedli, přeměňuje se v játrech na tuk, tedy obaluje jednotlivé orgány tukem, což je nebezpečné. Také přispívá k rozvoji cukrovky 2. typu. Při konzumaci fruktózy je ovlivňována část mozku, která je zodpovědná za pocit sytosti. Fruktóza podporuje přejídání a neustálou chuť k jídlu. Velmi nevhodná pro tělo.
Glukózo-fruktózový sirupUmělé sladidlo, kterému se říká „bílý jed“. Vznikl v Japonsku, je levnější než klasický cukr a má 2,5x vyšší sladivost než bílý cukr. Fruktóza se přeměňuje v těle na tuk, hlavně v játrech, a to až ze 40 %. Oproti tomu glukóza pouze z 5 %. Velmi nevhodné pro tělo.
Glycerin, glycerol (E402)Glycerol se používá jako náhradní sladidlo. Má stejnou kalorickou hodnotu jako cukr.
Guarová guma (E412)Je to rozpustná vláknina, která v kombinaci s vodou vytváří husté roztoky. Vyskytuje se v semenech rostliny druhu Cyamopsis tetragonolobus, která se pěstuje především v Indii. Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor. Složka je to bezpečná.
Hydrolyzovaná syrovátková bílkovinaSyrovátka se filtruje, odstraňuje se laktóza a tuky, a nakonec se bílkovina hydrolyzuje za použití enzymů, které rozštěpily bílkovinu na menší peptidy a aminokyseliny. Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina se používá k rychlé stimulaci bílkovinné syntézy (k regeneraci a růstu svalů).
Hydrolyzovaný kolagenKolagen je bílkovina živočišného původu, která je součástí živých organismů. Vyskytuje se ve vazivových tkáních (kůže, šlachy, vazy, klouby, vlasy) a v kostech. Kolagen v nativní (přirozené) formě je také znám jako želatina. Želatina je pro tělo těžce stravitelná, ale hydrolýzou se její stravitelnost zvýší.
Chinolinová žluť (E104)Je to zelenožluté barvivo. Vyrábí se synteticky destilací uhelného dehtu, kostí apod. Stupeň škodlivosti je vysoký.
Invertní sirupJe to směs glukózy a fruktózy. Působí na tělo stejně nebezpečně jako klasický bílý cukr nebo glukózo-fruktózový sirup.
Izolát sójových bílkovinSójový protein nejvyšší kvality. Neobsahuje laktózu ani živočišné produkty.
Javorový sirupJavorový sirup se získává z mízy cukrového javoru. Obsahuje hlavně sacharózu, v menší míře pak také glukózu a fruktózu. Patří opět mezi zdravá sladidla a náhrady cukru.
Kaseinát vápenatýKaseinát vápenatý se používá  jako velmi levná složka proteinových výrobků obsahující kasein. Má nízkou využitelnost ve srovnání s micelárním kaseinem.
Kurkumin (E100)Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy. Nedoporučuje se lidem s onemocněním jater a žlučníku. Neměl by se konzumovat ani v těhotenství.
Kyselina L-askorbová (E300)Neboli vitamin C. Přirozeně tuto látku najdeme v čerstvém ovoci a zelenině. Kyselina L-askorbová se využívá jako antioxidant a snižuje oxidaci tuků, čímž brání vzniku rakovinotvorných látek.
Kyselina sorbová (E200)V potravinách zabraňuje rozvoji plísní, kvasinek a bakterií. Míra její škodlivosti nebyla prokázána.
Maltitol (maltitolový sirup)Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách. Jedná se o celkem bezpečnou látku.
MaltodextrinMaltodextriny využívané v potravinářském průmyslu se získávají hydrolytickým štěpením škrobů. Nejčastěji z brambor, pšenice, kukuřice a rýže. Ve výživě sportovců se využívají pro dodávku sacharidů (glukózy) při aktivitách delších než 90 minut a také po ukončení pohybové aktivity.
MCT tuk (olej)MCT olej je přírodní jedlý olej, který se získává z kokosového nebo palmojádrového oleje. MCT jsou využívány ihned jako okamžitý zdroj energie a neukládají se ve formě zásobního tuku.
Medicinální uhlík (E153)Je to barvivo, které má šedočernou až černou barvu. Považuje se za látku střední škodlivosti.
Mléčná bílkovinaMléčná bílkovina je bílkovina mléka. Skládá se z 80 % z kaseinu a z 20 % ze syrovátky.
Neztužený rostlinný tukViz rostlinné tuky.
OligofruktózaTato složka patří mezi rozpustnou vlákninu. Slouží jako výživa pro přátelské kmeny bakterií, zejména bifidobakterie, a tím přispívá ke zdravému trávicímu traktu.
Oxid křemičitý (E551)Používá se k absorpci vody a brání zvlhnutí výrobku. Také funguje jako nosič aromatu. Látka není škodlivá.
Palmový tuk (olej)Palmový olej obsahuje hlavně nasycené mastné kyseliny. Je to obdobné, jako kdybychom jedli sádlo nebo máslo. Přispívá k rozvoji onemocnění cév a srdce. Stupeň nebezpečnosti – nejvyšší.
Paprikový extrakt (E160C)Jedná se o oranžové až červené přírodní barvivo rozpustné v tucích, patří do kategorie karotenoidů. Je to bezpečná látka, která se získává z paprik.
Polydextrosa (E1200)Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla. Jedná se o směsné přísady do jídel. V nízké konzumaci nemá vedlejší účinky.
Polyoly (alkoholové cukry)Polyoly (alkoholické cukry) jsou umělá sladidla. Mezi polyoly patří sorbitol, mannitol, laktitol a xylitol. Jsou vhodné i pro diabetiky. Škodí tělu nejméně, ale i přesto by se jejich konzumace neměla přehánět. Nacházejí se i přirozeně, např. v různých druzích ovoce (jablka, jeřabiny). Tato sladidla mají přibližně o třetinu méně kalorií než klasický cukr, neškodí zubům a nezvyšují tolik hladinu krevního cukru.
Proteinový izolát (nativní WPC/CFM)Nejkvalitnější technologická úprava syrovátky. Pomocí moderní CFM technologie (Cross Flow Microfiltration) se odstraňuje tuk, separuje se také laktóza a minerální látky. Jedná se o nejčistší a dobře stravitelnou formu proteinového prášku.
Rostlinný tuk (olej)Rostlinné tuky jsou pro naše tělo zdravé. Nejčastěji je najdeme v ořeších, semínkách a plodech (lněný, makadamový, slunečnicový, dýňový, pupalkový, olivový olej). V tyčinkách jsou velmi často používány formy nevhodných rostlinných tuků, nejčastěji palmový tuk. Ten je pro tělo velmi nebezpečný (viz výše).
Řepkový lecitinŘepkový lecitin se získává lisováním a extrakcí z řepkových semen. Lecitin je důležitou součástí všech buněk lidského těla.
Sójový lecitinLecitin je látka přírodního původu vyskytující se např. v semenech (sójové boby). Má mnoho pozitivních účinků na zdraví, od podpory mozkové a jaterní činnosti až po spalování tuků.
Sorban draselný (E202)Používá se jako konzervant, který zabraňuje šíření plísní a kvasinek v potravinách. Jeho škodlivost je minimální.
Sukralóza (E955)Umělé sladidlo (některé studie hovoří o jeho zdravotní závadnosti, jiné ne). Ze sladidel, jako jsou Aspartam, acesulfam či cyklamáty, je nejméně škodlivý. V omezeném množství ho lze konzumovat.
SyrovátkaSyrovátka je žlutozelená tekutina. Získává se po odstranění kaseinu z mléka. Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Hlavní předností syrovátky je velmi dobrá a rychlá stravitelnost. Aminokyseliny ze syrovátky jsou velice rychle a ve značné míře transportovány do krve a do 3 hodin po konzumaci se zmetabolizují. Tato lehce stravitelná bílkovina poskytuje rychlou výživu pro svaly.
Škrobový sirupŠkrobový sirup patří mezi sirupy vyrobené z kukuřice, pšenice, rýže nebo brambor. Označení „škrobový sirup“ je alternativním označením složky glukózový sirup. Z hlediska označování není mezi glukózovým a škrobovým sirupem rozdíl, neboť technologie výroby je v obou případech stejná.
Tapiokový škrobTapiokový škrob se získává z kořene hlízy cassava (Manihot esculenta). Je používán jako zahušťovadlo v potravinách. Tapioková mouka neobsahuje lepek (gluten) a může být používána při bezlepkové dietě.
Ztužený rostlinný tukK výrobě náplní a polev jsou tekuté rostlinné oleje zcela nepoužitelné, protože nedrží tvar a netuhnou. Proto se tuky ztužují. Ztužený (hydrogenovaný) rostlinný tuk je zdrojem transnenasycených mastných kyselin (TFA). Významně snižuje HDL (hodný) cholesterol. A naopak se zvyšuje hladina LDL (zlý cholesterol), který se usazuje v cévách a ucpává je, což vede k infarktu nebo mrtvici. Stupeň nebezpečí – nejvyšší.

 

Přední značky e-shopu

Kde nás najdete

Revoluční 164
Stráž pod Ralskem, 471 27

Kontakty
PRO ZDRAVÍ A RADOST
Josef Verzich
Josef Verzich
(Po-Pá, 8-17 hod.)