- Úvod
- Co to vyzkoušet
- Quinoa bezlepková obilovina
Quinoa je přirozeně bezlepková plodina bohatá na bílkoviny (má vyšší podíl než ostatní obiloviny), vyrovnanou skladbou esenciálních aminokyselin a je velmi snadno stravitelná. V kuchyni má široké využití – hodí se na sladko i na slano. Připravíte z ní úžasné placičky, snídaňovou kaši a nebo ji můžete podávat jako přílohu. Vhodná je i do rizota, nádivek, dezertů a všude tam, kde se uplatní obiloviny.
Quinoa pochází z Jižní Ameriky, kde patřila a pořád patří k hlavním zemědělským plodinám. Quinou dokonce Inkové považovali za posvátnou a s trochou nadsázky se dá říct, že podobně okouzleni jsme i my dnes. Ne nadarmo ji NASA zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty při dlouhých vesmírných letech.
Návod k přípravě je zcela jednoduchý: quinou propláchněte několikrát vroucí vodou a uvařte v 2,5násobném množství vody cca 15 minut. Při prvním vaření průběžně ochutnávejte, aby byla quinoa akorát na skus, čas vaření se může mírně lišit.
Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá, a přitom zdravá a chutná forma snídaně.
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1539 kJ/368 kcal; tuky: 6,1 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0,71 g; sacharidy: 64,2 g; z toho cukry: 0,2 g; bílkoviny: 14,1 g; sůl: 0,013 g.
Tipy na použití:
- Hodí se jako příloha k dušeným jídlům, omáčkám a grilované zelenině. Pro výraznější chuť uvařte quinou ve vývaru nebo přidejte při vaření bujon.
- Ochucenou quinoou můžete plnit a zapékat zeleninu, třeba rajčata, papriky nebo cukety.
- Quinoa se dá použít i na sladko – na přípravu kaší, nákypů.
- Hodí se na přípravu karbanátků, placiček.
- Můžete ji přidávat do salátů, polévek, lívanců, smoothie.
Recepty:
- Quinoový salát s bazalkou, česnekem a cherry rajčátky
recept je uveden na straně 26 v magazínu Dobroty léto 2014 - Bramborový salát s quinoou a sušenými rajčaty
recept naleznete na straně 26 v magazínu Dobroty léto 2014 - Quiche s quinoou, tempehem a mangoldem
recept je popsán na straně 26 v magazínu Dobroty léto 2014 - Rýžovo-quinoový pilaf se sušenými rajčaty a kešu
recept je popsán na straně 12 v magazínu Dobroty jaro 2015 - Wrap s kari a quinoou
150 g quinoy
100 g mraženého hrášku
1 červená paprika
40 g sekaných kešu ořechů
1 malá cibule
1 lžíce tahini
1 stroužek česneku
1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
1 lžíce kari
svazek máty
2 lžíce olivového oleje
4 tortilly
ledový salát
- Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou, vařte cca 15 minut ve 400 ml vody a nechte dojít pod pokličkou.
- Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte rozetřený česnek, zasypte kari a lehce podlijte vodou, ať se nepřipaluje. Přidejte sezamovou pastu tahini, hrášek, kešu, nakrájenou červenou papriku, případně dosolte a krátce povařte.
- Odstavte z plotny, vmíchejte lahůdkové droždí, mátu a smíchejte s uvařenou quinoou.
- Vychladlé balte do tortill spolu s ledovým salátem. Podávejte s kysanou specialitou Sojade natural smíchanou s nasekanou mátou.
Koupit Quinou
V nabídce je také: Quinoa červená