- Úvod
- Co to vyzkoušet
- Japonská firma Muso
Japonská firma MUSO byla založena před 30 lety. Její zakladatel, Shuzo Okada, byl předtím 20 let ředitelem Makrobiotické asociace v Osace. MUSO se zaměřuje na výrobu a prodej tradičních japonských produktů, jako je tradiční japonská sójová omáčka shoyu, tamari, miso či mořské řasy. V roce 1992 byl prezident firmy MUSO vyznamenán cenou "Heart in Business" za svůj přínos v oblasti biopotravin a zdravé výživy v Severní Americe.
Miso je hnědá kvašená - fermentovaná pasta, pro jejíž výrobu se používají sójové boby, rýže nebo ječmen, dále sůl, fermentační činidlo a často také nějaký druh obiloviny. Existuje mnoho druhů misa. Obecně platí, že čím je miso tmavší, tím déle bylo fermentováno, a tím intenzivnější je jeho chuť. Miso by nemělo projít varem. Miso lze používat samostatně jako ochucovadlo, podobně jako sójovou omáčku, jen s tím rozdílem že konzistence misa je krémová. Ale patří také do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, využívá se při přípravě těstovin, k dochucení zeleniny, pro úpravu mořských řas.
Více o Misu a omáčkách Tamari a Shoyu >>