Logo
V případě dotazů zavolejte.
(Po-Pá, 8-17 hod.)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Zadej e-mail pro zasílání novinek



  1. Úvod
  2. Co to vyzkoušet
  3. Recepty
  4. Japonské speciality
Japonské speciality shoyu, tamari, miso


Sójová omáčka Tamari


Tamari je podobně jako shoyu výborné pro přípravu polévek, omáček, různých dresingů a obecně k dochucování jakéhokoli typu pokrmu. Tamari je tmavší než shoyu a má bohatší a výraznější chuť. Na rozdíl od shoyu také neobsahuje lepek a hodí se proto pro bezlepkovou dietu. I u tamari platí, že by se pro zachování obsažených enzymů nemělo vařit, ale přidávat do pokrmu až na konci - vyzkoušejte třeba náš salátový tamari dresing! A také tamari můžete koupit jak konvenční, tak 
bio.


Výroba Tamari


Ačkoli jsou tamari o shoyu obě sojové omáčky, jejich výroba je zcela odlišná. Tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty. Vyrábí se z tekutiny, která se při fermentaci misa vylučuje (o tom, jak se vyrábí miso, se dočtete níže). Jelikož výtěžnost při výrobě tamari je mnohem nižší než u shoyu, odráží se to i v jeho vyšší ceně.


Miso


Miso je hnědá kvašená pasta, pro jejíž výrobu se používají sójové boby, sůl, fermentační činidlo a často také nějaký druh obiloviny. V Japonsku je miso velmi tradičním výrobkem, jehož původ sahá až do 6. století. Miso působí prospěšně při zvýšené hladině cholesterolu, alkalizuje krev a pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek. Ne nadarmo se někdy nazývá léčivou potravinou.


Nejběžnější druhy misa jsou:

 

  • genmai miso - z hnědé rýže a sójových bobů, jde o nejvíc prodávaný druh misa, je přirozeně bezlepkové

  • mugi miso - z ječmene a sójových bobů, má intenzivnější chuť a tmavší barvu než rýžové miso

  • shiro miso - z bílé rýže, je světlé, chuťově jemné, obsahuje nejméně soli

  • hatcho miso - ze sójových bobů, zraje nejdéle

Miso je vhodnou přísadou do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, jídel z ryb, pro úpravu mořských řas a zeleniny. Slouží k přípravě v Japonsku oblíbené miso polévky. Původní verze miso polévky obsahuje řadu exotických a v Evropě mál odstupných surovin, ale vyzkoušejte „jakoby" miso polévku připravenou například z vývaru z kořenové zeleniny, pórku, rýžových nudlí a na konci přidané miso pasty. Jestli se vám nechce vařit nebo potřebujete něco na výživnou svačinku do práce, můžete využit kvalitní instantní miso polévky v biokvalitě, které stačí zalít horkou vodou.


Výroba rýžového misa


I miso se ve firmě Muso vyrábí tradičními, po staletí používanými metodami.

  • Při výrobě rýžového misa se nejprve zvlášť uvaří rýže a sójové boby. Rýže se naočkuje fermentačním činidlem a smíchá se sójovými boby a solí.

  • Zrání misa již po staletí probíhá tak, že se tato směs umístí do velkých cedrových sudů, jejichž poklop se zatíží až 3 tunami kamenů (tlak prospívá kvasnému procesu). V průběhu fermentace se vytvářejí enzymy a miso nabývá intenzivní vůně.

  • Kvalitní miso zraje za teploty okolí, která přirozeně během roku kolísá. Fermentační proces není nijak urychlován. Díky tomu konečný výrobek získává intenzivní a bohatou chuť i aroma. Fermentace misa většino trvá okolo jednoho roku, u hatcho misa ale až tři roky.

  • Při fermentaci se ze směsi vylučuje tekutina, ze které se pak vyrábí zmíněné tamari.

Přední značky e-shopu

Kde nás najdete

Revoluční 164

Stráž pod Ralskem, 471 27

Kontakty
Zákaznická podpora Josef Verzich
Zákaznická podpora Josef Verzich
(Po-Pá, 8-17 hod.)
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
 
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.