Logo
V případě dotazů zavolejte.
(Po-Pá, 8-17 hod.)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Zadej e-mail pro zasílání novinek

Veganská Maya - alternativa bez vajec a bez sóji

  1. Úvod
  2. Co to vyzkoušet
  3. Recepty
  4. Japonské speciality
Japonské speciality shoyu, tamari, miso

Shoyu se vyrábí ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Takto vypadá výroba shoyu ve firmě Muso:

Sójová omáčka Tamari

Tamari je podobně jako shoyu výborné pro přípravu polévek, omáček, různých dresingů a obecně k dochucování jakéhokoli typu pokrmu. Tamari je tmavší než shoyu a má bohatší a výraznější chuť. Na rozdíl od shoyu také neobsahuje lepek, a hodí se proto pro bezlepkovou dietu. I u tamari platí, že by se pro zachování obsažených enzymů nemělo vařit, ale přidávat do pokrmu až na konci – vyzkoušejte třeba náš salátový tamari dresing! I tamari můžete koupit jak konvenční, tak bio.

Výroba Tamari

Ačkoli jsou tamari o shoyu obě sojové omáčky, jejich výroba je zcela odlišná. Tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty. Vyrábí se z tekutiny, která se při fermentaci misa vylučuje (o tom, jak se vyrábí miso, se dočtete níže). Jelikož výtěžnost při výrobě tamari je mnohem nižší než u shoyu, odráží se to i v jeho vyšší ceně.

Miso

Miso je hnědá kvašená pasta, pro jejíž výrobu se používají sójové boby, sůl, fermentační činidlo a často také nějaký druh obiloviny. V Japonsku je miso velmi tradičním výrobkem, jehož původ sahá až do 6. století. Miso působí prospěšně při zvýšené hladině cholesterolu, alkalizuje krev a pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek. Ne nadarmo se někdy nazývá léčivou potravinou.

Nejběžnější druhy misa jsou:

  • genmai miso – z hnědé rýže a sójových bobů, jde o nejvíc prodávaný druh misa, je přirozeně bezlepkové

  • mugi miso – z ječmene a sójových bobů, má intenzivnější chuť a tmavší barvu než rýžové miso

  • shiro miso  – z bílé rýže, je světlé, chuťově jemné, obsahuje nejméně soli

  • hatcho miso – ze sójových bobů, zraje nejdéle

Miso je vhodnou přísadou do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, jídel z ryb, pro úpravu mořských řas a zeleniny. Slouží k přípravě oblíbené japonské polévky miso. Původní verze miso polévky obsahuje řadu exotických a v Evropě málo dstupných surovin. Zkuste ale alternativní miso polévku připravenou například z vývaru z kořenové zeleniny, pórku, rýžových nudlí a na konci přidané miso pasty. Jestli se vám nechce vařit nebo potřebujete něco na výživnou svačinku do práce, můžete využit kvalitní instantní miso polévky v biokvalitě, které stačí zalít horkou vodou.

Výroba rýžového misa

I miso se ve firmě Muso vyrábí tradičními, po staletí používanými metodami.

  • Při výrobě rýžového misa se nejprve zvlášť uvaří rýže a sójové boby. Rýže se naočkuje fermentačním činidlem a smíchá se sójovými boby a solí.

  • Zrání misa již po staletí probíhá tak, že se tato směs umístí do velkých cedrových sudů, jejichž poklop se zatíží až 3 tunami kamenů (tlak prospívá kvasnému procesu). V průběhu fermentace se vytvářejí enzymy a miso nabývá intenzivní vůně.

  • Kvalitní miso zraje za teploty okolí, která přirozeně během roku kolísá. Fermentační proces není nijak urychlován. Díky tomu konečný výrobek získává intenzivní a bohatou chuť i aroma. Fermentace misa většino trvá okolo jednoho roku, u hatcho misa ale až tři roky.

  • Při fermentaci se ze směsi vylučuje tekutina, ze které se pak vyrábí zmíněné tamari.

Přední značky e-shopu

Kde nás najdete

Revoluční 164
Stráž pod Ralskem, 471 27

Kontakty
PRO ZDRAVÍ A RADOST
Josef Verzich
Josef Verzich
(Po-Pá, 8-17 hod.)