- Úvod
- O potravinách
- Zásadotvornost, kyselotvornost
Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny
Rádi byste jedli zdravě, ale zatím netušíte, jak na to? Možná jste dosud nevěděli, že potraviny a jejich pH podstatně ovlivňují naše zdraví. Sepsali jsme pro Vás ve stručnosti pár rad včetně seznamu kyselinotvorných a zásadotvorných potravin.
• Pro správnou funkci těla je zapotřebí mírné zásaditosti, aby se mohlo co nejlépe zbavovat veškerých odpadních látek. Docílíme tím i posílení psychiky a duševní harmonie.
• Naopak při dlouhodobém překyselení organismu se funkce těla zhoršují, což může vést až k nemocem.
• Při překyselení organismu mohou nastat problémy, jako jsou např. vysoký krevní cukr, vysoký krevní tlak, náchylnost k alergiím, deprese, podráždění, nespavost, sklon k zánětům, snížená výkonnost, únava, problémy s koncentrací, cévní onemocnění, snížená imunita, osteoporóza a mnohé další.
• Proto společně s léčením těchto nemocí musíme tělo začít uzdravovat zásadotvornými potravinami, viz tabulka níže.
• Obecně platí, že jíst zdravě = jíst z 80 % zásadotvorné a z 20 % kyselinotvorné potraviny. pH ranní moči se pak pohybuje v rozmezí 6,5–7,5.
• Na zachování rovnováhy v lidském těle nemají vliv pouze potraviny, ale náš celkový stav – psychika, stres, strach, žárlivost, hněv, nedostatek pohybu nebo nevhodná skladba jídel.
• Naopak konzumací potravin se správným pH v kombinaci s pohybem na čerstvém vzduchu, odpočinkem a duševní pohodou nedáváme překyselení šanci.
• K překyselení organismu dochází také přejídáním, konzumací jídla ve večerních hodinách, v souvislosti s nesnášenlivostí různých potravin a alergiemi, jedením ve spěchu, stresu či jiném emočním stavu. To vede k neúplnému strávení potravin, čímž se přispívá k celkovému okyselení.
Závěrem se dá říci, že nevhodné potraviny spolu s negativními duševními stavy jsou těmi nejhoršími faktory, jak si můžeme v těle vytvořit škodlivé pH.
Pro podrobnější informace o překyselení organismu, vyvážené stravě a zásadách zdravé výživy si přečtěte náš článek.
Které potraviny jsou kyselinotvorné? Které potraviny jsou zásadité?
Detailní tabulku kyselinotvorných a zásaditých potravin si můžete stáhnout níže.