- Úvod
- O potravinách
- Přehled zdravých potravin
Zaměříme se na různé druhy zdravých potravin, kterých dnešní trh nabízí opravdu mnoho. Rozdělíme si je do různých skupin, třeba podle doby, kdy danou potravinu konzumujeme, nebo o jaký druh jde, čím je pro nás prospěšný a jaké pozitivní účinky daná potravina má. Dále dle vlastností, tekuté, pevné, sypké apod. Nalezne zde také informace o zpracování a využití zdravých potravin. Představíme zde BIO i NEBIO, zahraniční, ale i české výrobky, které stojí za vyzkoušení.
Dvě základní skupiny
Rozdělit se dají potraviny do různých kategorií, podkategorií atd. Zvolení dvou základních a zásadních v našem jídelníčku pomůže s výběrem kdy a kde můžeme dané potraviny konzumovat s nebo bez možnosti tepelné přípravy. Abychom mohli dodržovat celodenní stravovací režim, si musíme vybrat takové potraviny, abychom toho byli schopni kdykoliv a kdekoliv. Na správném výběru potravin záleží tolik důležitá pravidelnost. Bez tohoto uvážení může docházet k výmluvám, např. že jsme si neměli kde uvařit atd. Pokud máme např. v zaměstnání možnost tepelné úpravy nebo alespoň ohřátí, můžeme volit vše podle této skutečnosti. Pokud nikoli, je na toto potřeba myslet a výběr zúžit na potraviny určené k přímé spotřebě, nebo jídla, která jsme si připravili doma a dají se konzumovat i bez ohřátí. Naše jídlo by mělo být nejen zdravé a vyvážené, ale mělo by nám také i chutnat.
K přímé spotřebě a použití

První skupinou jsou potraviny hotové, připravené k přímé konzumaci nebo dalšímu využití bez toho, aniž by se musely tepelně upravovat. Takové potraviny jsou vhodné pro rychlou přípravu pokrmu či svačiny, když nemáme moc času, a nebo se nám prostě nechce vařit. Také jsou vhodné na pracovní cesty, výlety, do školy atd. Jsou to především různé druhy konzervovaných potravin, jako jsou svačinky a pomazánky, dále pak pochutiny jako tyčinky, sušenky, pečivo, celozrnné plátky, čokoláda, ořechy, sušené ovoce, nápoje a spousty dalších, které rychle a lehce použijeme v kuchyni nebo si je jen tak hodíme do kabelky či batohu.
Pro další přípravu

Druhou skupinou jsou polotovary, směsi a všechny ty, které se před konzumací musí tepelně upravit. Pokud nemáme např. v zaměstnání možnost tepelné přípravy ani úpravy (ohřátí), připravíme si jídlo doma, ovšem takové, které chutná i studené. Potravin pro další tepelnou přípravu je spousty. Od obilných vloček, kaší, instantních polévek a jídel, kdy je na jejich přípravu potřeba alespoň varná konvice. Dále pak obiloviny a luštěniny, jako jsou rýže, fazole, čočka, hrách, všechny polotovary a směsi na přípravu jídel.