- Úvod
- Zdravé potraviny
- Bezlepkové potraviny
Zdravé potraviny / Bezlepkové potraviny
Termín „bez lepku“ nebo „bezlepkové“ slýcháme stále častěji, a pokud trpíte celiakií a dodržujete bezlepkovou dietu, je vám tento termín dobře známý. Celiakie je autoimunitní systémové onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené nesnášenlivostí glutenu (lepku). Potraviny, které se považují za bezlepkové, jsou vyrobené z plodin, které neobsahují lepek - gluten. Lepek je všeobecný název pro skupinu složitých a nestravitelných glykoproteinů (prolaminů), které se vyskytují ve většině rostlin – v pšenici, ječmeni, žitě, ovse a mnohých dalších obilninách. Naopak za bezlepkové se považují plodiny, jako je například rýže, kukuřice, quinoa, jáhly, pohanka, cizrna, hrách, fazole a sója. Odlehčete svému tělu i vy, kteří celiakií netrpíte, a vyzkoušejte nové alternativy potravin, které budou prospěšné vašemu zdraví a především zažívacímu traktu; konkrétně tenkému střevu.












