- Úvod
- Potraviny, alternativy, BIO
- Ochucovadla a sladidla
- Miso, kuzu, kari a jiné pasty
- Miso genmai hnědá rýže 400 g MUSO
Miso genmai hnědá rýže 400 g MUSO

- Popis produktu
- Komentáře 0
- Miso genmai hnědá rýže 400 g MUSOSkladem136 Kč118 Kč bez DPH
Miso pasta genmai hnědá rýže má příjemnou plnou chuť. Jedná se o japonský produkt vyráběný staletí ověřenou tradiční metodou. Genmai miso je fermentovaná pasta ze sóji a hnědé neloupané rýže. Hodí se na dochucení polévek, dresinků, omáček, pomazánek…
Výhody:
- Pro vegany - neobsahuje žádné suroviny živočišného původu (maso, mléko ani med)
- Zaručeně bez lepku
- Bez přidaného cukru
Genmai miso je celosvětově velmi oblíbené – naše nejprodávanější miso. Narozdíl od misa shira, je vyráběné z neloupané hnědé rýže, zraje déle a chuťově je výraznější a slanější.
Co je to miso?
Miso je hnědá kvašená pasta, pro jejíž výrobu se používají sójové boby, sůl, fermentační činidlo a často také nějaký druh obiloviny. Existuje mnoho druhů misa. Obecně platí, že čím je miso tmavší, tím déle bylo fermentováno a tím intenzivnější je jeho chuť. Miso by nemělo projít varem.
Výroba misa:
- Sójové boby se uvaří, rozmačkají a naočkují fermentačním činidlem koji (Aspergillus oryzae).
- Některé druhy misa se namíchají s ječmenem nebo rýží
- Přidá se voda, sůl a všechno se umístí do velkých dřevěných kádí
- Kádě se přikryjí poklopem a zatíží až čtyřmi tunami kamenů poskládaných do kužele (takto uspořádané kameny vytvoří rovnoměrný tlak, který je potřeba pro správné zrání misa).
- Miso zraje za teploty okolí, která přirozeně během roku kolísá.
- Fermentační proces trvá různou dobu – hatcho miso zraje dva roky (tradičně musí zrát dvě zimy a dvě léta), ostatní druhy misa fementují přibližně rok, nejkratší dobu zraje shiro miso – pouze 7 dní.
V magazinu Dobroty léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských specialitách. Zde naleznete další zajímavé informace o výrobě a tipy na použití japonských fermentovaných specialit – shoyu, tamari a miso.
Tipy na použití:
Gratinovaná plněná cuketa. Recept je popsán na straně 8 v magazínu Dobroty léto 2013.
Miso polévka
- 50 g hlívy
- 20 g červené papriky
- 20 g žluté papriky
- 30 g cukety
- 80 g uzeného tofu na kostky
- 2 lžíce misa
- 120 g pohankových těstovin
- 1 lžíce
- olivového oleje čerstvý koriandr
Postup:
- Hlívu, papriky a cuketu nakrájejte na plátky a osmahněte na olivovém oleji.
- Směs zalijte vodou, přidejte tofu nakrájené na kostky a krátce povařte.
- Přidejte miso rozmíchané v troše vlažné vody a uvařené těstoviny.
- Podávejte s nasekaným koriandrem.
Miso dresink se zázvorem
- 1 lžíce misa
- 2 lžíce šťávy z limetky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžička utřeného česneku
- 1 rajče
- svazek čerstvého koriandru
- Vše rozmixujte tyčovým mixérem.
Miso-tahini dresink s javorovým sirupem
- 1–2 lžičky misa
- 4 lžíce sezamové pasty
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce jablečného octa
Vidličkou rozmíchejte do hladka. V případě potřeby nařeďte trochou teplé vody. Nechte uležet v lednici.
Jednoduchý dresink na salát: Smíchejte miso s olivovým olejem a jablečným octem
Miso máslo
- 4 lžíce biomásla nebo biomargarínu
- 2 lžíce misa
- Smíchejte miso s máslem nebo margarínem na hladkou směs.
- Výborně se hodí na ještě horkou vařenou brokolici, chřest nebo fazolové lusky.
Zeleninové a masové vývary: Přidáním misa zvýrazníte chuť.
Dušené houby: Na konci dušení přidejte trochu misa – zahustí šťávu z hub a vytvoří lahodnou omáčku.
Marinády: Miso smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem.
Potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte. Výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev.
Další druhy misa, které máme v nabídce:
Složení: SÓJOVÉ boby, hnědá rýže, mořská sůl, voda, koji kvas.
Alergeny: Sója.
Výživové údaje na 100 g: energetická hodnota: 618 kJ/163 kcal; tuky: 7 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0,9 g; sacharidy: 9,1 g; cukry: 8,2 g; vláknina: 7,7 g; bílkoviny: 12,1 g; sůl: 10,3.
Návod k přípravě: Lze používat samostatně, ale slouží také do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, při přípravě těstovin, k dochucení zeleniny, pro úpravu mořských řas. Lze smíchat půl napůl i s jiným druhem miso past.
Skladování: Po otevření skladujte v chladničce a spotřebujte do 6 měsíců
Legislativní zařazení: Sójový výrobek – miso
Země původu: Japonsko
Distributor/Balení: Česká republika
Country Life s.r.o.
Nenačovice 87
266 01 Beroun 1