- Úvod
- Potraviny, alternativy, BIO
- Chlazené potraviny
- Z kravského mléka bez laktózy
- Jogurt vanilka bez laktózy 150 g BIO BGL
Jogurt vanilka bez laktózy 150 g BIO BGL

- Popis produktu
- Komentáře 0
- Jogurt vanilka bez laktózy 150 g BIO BGLPouze osobní nákup v obchodě ve Stráži p.R.24 Kč21 Kč bez DPH
Tento hustý krémový jogurt byl vyroben z čerstvého mléka, které bylo zbaveno laktózy (mléčného cukru) přírodní cestou pomocí enzymu. Obsahuje živé mléčné kultury. Je ovoněný Bourbon vanilkou, oslazený přírodním třtinovým cukrem a neobsahuje aromata. Většina surovin pochází z fair trade projektů.
Co to je laktózová intolerance: Laktóza je hlavním cukrem přítomným v mléce, a je proto také nazývána mléčný cukr. Naše tělo neumí laktózu vstřebat, ale umí ji pomocí enzymu laktázy rozložit na jednodušší složky, které zpracuje. Pokud máme nedostatek tohoto enzymu, pak trpíme laktózovou intolerancí. Mezi přízaky této poruchy patří průjmy, nadýmání, kručení v břiše, břišní křeče a bolesti břicha po požití mléka. Udává se, že takto postižen je cca každý šestý člověk. Výskyt laktózové intolerance je úměrný věku, u malých dětí je vzácná, u starších lidí jí trpí většina populace. Někteří lidé mají geneticky podmíněný nedostatek enzymu laktázy. Přechodnou (dočasnou) laktózovou intoleranci mohou způsobit infekční průjmy a léčba antibiotiky. Po zhojení střevní sliznice se opět začne laktáza tvořit. Laktózovou intoleranci mohou také způsobovat chronická onemocnění střev jako celiakie a Crohnova nemoc. Jedinou léčbou této poruchy je omezení laktózy ve stravě.
Výhody Bio mléka obecně: Krávy nesmí konzumovat geneticky manipulované plodiny a živočišná krmiva (takzvané masokostní moučky). U žádné krávy z ekologického chovu nikdy nebyla prokázána nemoc šílených krav. Zakázáno je používání hormonů a preventivní podávání antibiotik. Je-li nutno zvíře léčit antibiotiky, pak doba, po kterou se její mléko nezpracovává na prodej, je prodloužena minimálně dvakrát oproti běžným chovům.
Bio mléko má přirozeně vyšší obsah určitých živin než mléko z běžných chovů. O hodně vyšší je hladina omega 3 mastných kyselin (až o 71 %), které jsou nutné pro zdravé srdce a klouby a pevné kosti a zuby. Většina lidí trpí nedostatkem omega 3 mastných kyselin. Výzkumy opakovaně prokázaly, že bio mléko má vyšší hodnoty vitaminu E, vitaminu A a antioxidantů. Krávy, které konzumují hodně čerstvé trávy a jetele, dávají mléko s obsahem vitaminu E průměrně o 50 % vyšším a beta karotenu o 75 % vyšším než je obsah těchto látek v běžném mléce (z beta karotenu vyrábí naše tělo vitamin A). Obsah antioxidantů luteinu a zeaxanthinu je dva- až třikrát vyšší.
Poznámka k umělému zahušťování jogurtů: Většina výrobců uměle zahušťuje bílý jogurt tak, aby se spotřebiteli zdál "poctivý". Výrobci používají obvykle sušené mléko, někdy také škrob, želatinu či sušenou syrovátku. Konvenční bílý jogurt nesmí obsahovat nemléčné složky, jinak nesmí být označen jako bílý jogurt. Pro bílé jogurty z ekologického zemědělství je však bohužel učiněna výjimka, a mohou zahušťovadla obsahovat. Proto se setkáte s bílým bio jogurtem se škrobem. Navíc mohou výrobci použít konvenční škrob, pokud jej jogurt neobsahuje více než 5 %. Této možnosti většinou využívají výrobci, kteří produkují laciné biopotraviny pro řetězce. Dalším výrobkem, se kterým se můžete na trhu setkat, je bio jogurt, který obsahuje konvenční sušenou syrovátku (opět v množství do 5 % tak, aby výrobek splňoval legislativní požadavky). Když si uvědomíme, kolik vody se musí odpařit z konvenční syrovátky, aby vznikla sušená syrovátka, pak je vlatně tento jogurt z velké části konvenční - a vše je podle zákona. Výrobce tohoto jogurtu navíc chybně uvádí, že všechny suroviny použité při výrobě biojogurt pocházejí z certifikovaných ekofarem (že se jedná skutečně o konvenční syrovátkou jsme zjistili dotazem u výrobce). Podle našeho názoru se jedná o klamání spotřebitele.
Složení: bílý jogurt** (plnotučné mléko**, živá kultura), voda, řepný cukr**, výtažek z Bourbon vanilky*, Bourbon vanilka*, zahuštěná citrónová šťáva*, tapiokový škrob*, zahušťovadlo karobová moučka*, enzym laktáza. * = bio, ** = bio a fair. Obsah fair trade složek 89 %. Obsah tuku v mléčné složce 3,9 %.
Alergeny: Výrobek obsahuje mléko a neobsahuje stopy jiných alergenů.
Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota 375 kJ / 89 kcal, Tuky 3,3 g z toho nasycené mastné kyseliny 2,1 g, Sacharidy 10,8 g z toho cukry 10,4 g z toho laktóza 0,1 g, Bílkoviny 3,7 g, Sůl 0,01 g.
Návod k přípravě: k přímé spotřebě
Skladování: Skladujte při teplotě 2-8 °C, po otevření ihned spotřebujte.
Legislativní zařazení: Kysaný mléčný výrobek – jogurt.
Bioprodukty značky Berchtesgadener-Land
jsou certifikovány kontrolním orgánem DE-ÖKO-037.
Zemědělství EU / EU
vyrobeno/Baleno: Německo
Milchwerke Berchtesgadener Land Chiemgau eG
Hockerfeld 5-8
83451 Piding