Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

VERZICH JOSEF - Pro zdraví a radost - idatabaze.czČaj a káva - idatabaze.cz
IN TIME

KONTAKTY

Poradíme Vám každý den
od 8:00 do 20:00 hodin
tel: 777 137 206
e-mail: info@prozdraviaradost.cz

ZAJÍMAVOSTI A TIPY

arr3INECTO - péče o tělo a vlasyÚžasné přírodní přípravky z kokosového a arganového oleje, které šetrně pečují o Vaše tělo a... arr3JARDIN - vyjímečně dobrá kávaKáva prodávána pod značkou Jardin v sobě ukrývá ty nejkvalitnější kávové suroviny dovezené z těch...






Příprava kávy

Kávu lze připravit různými způsoby, zde se dozvíte jak na to

Moka káva

Konvičky moka patří mezi velmi oblíbené. Snadno se s nimi zachází a připravíte si moc dobrou kávu, která asi nejlépe nahradí chuť espressa. Používá se jemně mletá káva tedy o něco hrubší než polohrubá mouka. Do dolní části konvičky nalijte studenou vodu až k pístu umístěného na boku konvičky. Sítko naplňte celé kávou, ale neumačkávejte, konvičku zašroubujte a dejte vařit na mírný ohřev. Po začátku extrakce otevřete víčko konvičky. To je proto, aby se do kávy nevracela zkondenzovaná voda vysrážená na víčku. Jakmile se vrchní konvička naplní kávou, sundejte ji z vařiče a podávejte.



French Press

Příprava kávy ve french pressu patří mezi nejjednodušší. Nasypte velmi hrubě namletou kávu v poměru 60-70 gramů na 1 litr převařené vody. Hrubost mletí odpovídá hrubosti písku. Kávu zalijte horkou vodou o teplotě 93 – 94°C v množství cca 10% objemu vody a počkejte 30 sekund. Potom dolijte zbytek vody krouživými pohyby a nechte ji extrahovat 3,5 minuty. Nakonec pomalým pohybem stlačte sítko dolů ke dnu konvičky. Tím se lógr oddělí. Kávu pak ihned servírujte, nenechávejte delší dobu ve french pressu.



Chemex

Kvalitní filtrovanou kávu si můžete jednoduše připravit pomocí skleněné nádoby, připomínající chemickou baňku – CHEMEX.

Příprava kávy v chemexu je opravdu velmi jednoduchá. Nejprve si připravte filtr určený přímo pro chemex, který vyniká svojí tloušťkou a pomáhá docílit té nejlepší chuťové dokonalosti kávy. Filtr nejprve složte, vložte do chemexu a propláchněte horkou vodou, vodu z chemexu vylijte. Nasypte hrubě mletou kávu, jejíž hrubost odpovídá hrubosti cukru krupice. Dávka kávy záleží jednak na množství vody, ale také na tom, jak silnou kávu máte rádi. Doporučujeme 42 g kávy na 600 ml vody. Kávu zalijte menším množstvím vody (cca 30ml) o teplotě 93 – 94 °C, aby se předpařila (začne lehce bublat), počkejte 30 sekund a poté postupně dolijte zbytek horké vody krouživým pohybem, aby se káva extrahovala rovnoměrně. Do 3 minut by se měla káva přefiltrovat. Filtr vyhoďte a kávu můžete servírovat.



Coffee Dripper

Na přípravu kávy touto metodou potřebujete porcelánový kávový držák (dripper) a k němu příslušné papírové filtry. Příprava je velmi podobná přípravě kávy v chemexu nebo klasické filtrované kávě. Hrubost kávy odpovídá hrubosti cukru krupice. Dávkování kávy je cca 30 g na 450 ml vody. Nejprve vložíte papírový filtr do držáku a propláchnete vodou. Pak kávový držák nasadíte na hrníček nebo konvici a nasypete umletou kávu. Kávu zalijte menším množstvím vody (cca 30ml) o teplotě 92 – 93 °C, aby se předpařila (začne lehce bublat), počkejte 30 sekund a poté postupně dolijte zbytek horké vody. Doba extrakce by neměla přesáhnout 3 minuty.



Caffé Espresso

Espresso je rychlý způsob přípravy, přičemž se z kávy vyluhuje nejvíce chuťových a aromatických látek. Výsledkem je jedinečný, silný a výrazný nápoj s velice individuální chutí v závislosti nejen na druhu, ale i na stupni pražení kávy.

Pro přípravu espressa se používá jemně mletá káva, jejíž hrubost odpovídá polohrubé mouce. Do páky nasypte 7,2 gramů kávy. Pokud dáte kávy více, může se stát, že espresso vůbec nepoteče. Pokud dáme kávy málo, proteče naopak velmi rychle a výsledná káva bude vodová. Nasypanou kávu sklepejte, aby byla rovnoměrně v páce rozmístěna a stlačte tamperem. Před nasazením páky do kávovaru vždy otřete hranu páky. Páku nasadíme na kávovar a připravíme espresso. Voda, resp. horká pára musí protékat pákou pod tlakem 9 atmosfér při teplotě okolo 89-92° C. Pravé italské espreso by se mělo extrahovat ne déle než 20-30 sekund a mělo by být použito cca 25-35 ml vody. Povrch kávy musí zdobit karamelově zbarvená crema.



Aeropress

Aeropress patří mezi nejmladší vynálezy, které slouží k přípravě kávy. Příprava je na principu působení mírného tlaku přes papírový filtr. Díky tomu dochází k extrakci všech účinných látek obsažených v kávě.Existují dva způsoby přípravy a to klasická a obrácená. Při klasické metodě vložte promytý papírový filtr do plastového sítka, zašroubujte a položte Aeropress na nádobu, do které chcete kávu extrahovat. Nasypte 17 gramů kávy pomleté na střední hrubost. Zalijte převařenou vodou o teplotě 93-94°C, důkladně promíchejte. Nasaďte píst gumovým koncem a pomalu stlačte kávu do šálku.

Při obrácené metodě postavte Aeropress na píst, do horní části nasypte 17 gramů kávy pomleté na střední hrubost. Nejdřív kávu zalijte zhruba do ½ objemu převařenou vodou o teplotě 93-94°C a důkladně promíchejte. |Dolijte zbytek vody z 275ml lehce pod okraj, nechejte extrahovat 60 vteřin, našroubujte plastové sítko s propláchnutým filtrem. Na takto zkompletovaný Aeropress nasaďte nádobu na kávu dnem vzhůru a celé to rychle otočte. Potom pomalým pohybem stlačte kávu do šálku.Mezi pístem a vodou se udržuje vzduchová bublina (odtud název). Pozor při vytláčení kávy do nádoby, aby vzduch neprošel skrz kávovou sedlinu. To by se do kávy dostaly nežádoucí látky.



Veškerá použitá videa jsou z veřejně přístupného zdroje.