- Úvod
- Čaj a příslušenství
- Zelený čaj
- Matcha zelený čaj
- Čaj Matcha 30 x 2 g + hrnek zdarma BIO MATCHA TEA
Čaj Matcha 30 x 2 g + hrnek zdarma BIO MATCHA TEA

- Popis produktu
- Komentáře 0
- Čaj Matcha 30 x 2 g + hrnek zdarma BIO MATCHA TEASkladem339 Kč295 Kč bez DPH
Výhodné balení kvalitního zeleného čaje matcha a skleněného silnostěnného hrnku za dobrou cenu. Díky jednotlivě baleným porcím po 2g zůstává stále čerstvý, vhodný pro každodenní užití doma, na cestách atd.
Čaj matcha obsahuje proteiny, kofein, vlákninu, vitamíny A-karoten, E, minerály jako jsou železo, vápník, draslík, zinek, katechiny, aminokyseliny.
Balení obsahuje: 30 sáčků po 2 g + skleněný hrnek zdarma
Složení: jemně mletý zelený čaj* Matcha. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota: 1 424 kJ / 340 kcal, Tuky: 0,0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0 g, Sacharidy: 40,2 g z toho cukry: 0,0 g, Vláknina: 36,7 g, Bílkoviny: 19,4 g, Sůl: 0,0 g
Příprava čaje matcha: Do misky nasypte obsah sáčku a zalijte vodou o teplotě cca 70 °C a vyšlehejte dokud se Matcha nerozpustí. Čaj matcha obsahuje všechny účinné látky a plný aromatický celek čajového listu.
Průměrná spotřeba čaje se pohybuje od 1 - 2 šálků denně, což odpovídá 10 - 20 šálkům klasického zeleného čaje.
Skladování: skladujte na suchém a chladném místě, nevystavujte přímému světlu.
Legislativní zařazení: zelený čaj.
Zemědělská produkce: mimo EU
Distributor: Česká republika
Kyosun s.r.o.
Trmická 869/1
Praha 9, 19000
Matcha (japonsky 抹茶mačča, také mletý čaj) je japonský mletý čaj zpravidla vytvořený ze speciálního zeleného čaje. Čaje patří mezi nejstarší odrůdy zastiňovaných japonských zelených čajů, které se tradičně, více než 800 let, používají při zenových buddhistických ceremoniích. Matcha – rozemletá na žulových mlecích kamenech na jemný žlutozelený prášek – se našlehá s vodou, aby vznikl jedinečný, krásný nápoj s bohatou chutí a vůní.
Dnes se matcha používá také jako surovina do výrobků s příchutí zeleného čaje, včetně zmrzliny, italské zmrzliny (gelato), nealkoholických ovocných nápojů, latté a čokolád. Jelikož matcha je čistý, přírodní, jemně mletý prášek, jeho použití jako ingredience je téměř neomezené.
Podle japonské literatury ze 3. století n. l. se zelený čaj zpočátku používal jako elixír k léčbě otoků, horečky a dalších symptomů. Má se za to, že semínka zeleného čaje přivezl do Číny japonský vyslanec během vlády dynastie Tang a následně jej používala šlechta a buddhističtí duchovní jako léčivé tonikum. V r. 1191 japonský zenový buddhistický mnich Eisai přinesl z Číny nový způsob pití zeleného čaje. Nasypal rozemletý čajový prášek do horké vody a rozmíchal jej – jako se to dnes dělá s matchou – a pak jej popíjel spíše jako nápoj, nikoliv jako lék. Popíjení čaje se v Japonsku později rozšířilo z šlechtických kruhů mezi samuraje. Samurajové, vázáni přísahou k ochraně svých pánů, nakonec vytvořili rituál zeleného čaje, který měl vnést klid a harmonii do jejich často bouřlivého života.
Tři elementy odlišují matchu od běžných práškových zelených čajů:
1. Chuť: Matcha je sladká a jemná, s pouhým náznakem svíravosti. Sladkost je způsobena přirozeně se vyskytujícími L-theaninovými aminokyselinami a rostlinnou vlákninou. Na druhou stranu běžný práškový zelený čaj obvykle postrádá aktivní aminokyseliny, což vede k poměrně nevýrazné a hrubší chuti.
2. Barva: Matcha je smaragdově zelená, zatímco práškový zelený čaj je často žluto-hnědý. Je to proto, že kvalitní matcha se mele na jemný prášek na pomalu se otáčejících žulových mlecích kamenech. Tření je minimální a čajové listy se během tohoto procesu „nepálí“, takže si mohou zachovat chlorofyl. Oproti tomu běžný práškový zelený čaj se často mele na prášek pomocí tlaku vzduchu. Tření způsobené tímto procesem listy „rozvaří“, takže získávají žluto-hnědou barvu.
3. Nutriční profil: Díky vysoké koncentraci L-theaninových aminokyselin dodává matcha většině uživatelů jemnou energetickou „vzpruhu“ trvající 3 až 6 hodin. U práškových zelených čajů je však aminokyselin poměrně méně a nemají stejné vlastnosti.
Antioxidanty v zeleném čaji matcha
Čaje mleté na žulových kamenech obsahují nejvyšší koncentraci antioxidantů v porovnání se všemi doposud známými přírodními druhy ovoce a zeleniny. Test kapacity odbourávání volných radikálů (ORAC)1 je vědecky řízený soubor experimentů vyvinutých ministerstvem zemědělství USA (USDA) a Tufts University k posouzení antioxidačních vlastností potravin a nápojů. Výsledek testů ORAC pomáhá standardizovat, kvantifikovat a objektivně srovnávat antioxidační vlastnosti různých potravin a nápojů. Výsledky posledních testů ORAC ukázaly, že jeden gram tradičního zeleného čaje matcha obsahuje 1384 jednotek ORAC. Při srovnání s ovocem a zeleninou, které jsou bohaté na antioxidanty, ale také při porovnání s hlavními superpotravinami tradiční zelený čaj matcha jasně vyniká nad všemi ostatními.