- Úvod
- Blog
- Zdravé potraviny a nápoje
- Překyselení organismu neberte na lehkou váhu
Překyselení organismu neberte na lehkou váhu
Vnitřní prostředí našeho těla potřebuje pro správnou funkci zásaditý charakter. Běžná hodnota pH v krvi je kolem 7,4 a jakmile dojde ke snížení pH pod 7,36, hovoříme o acidóze čili překyselení organismu. V těle se nahromadí příliš kyselin a orgány už nedokáží udržovat pH organismu v rovnováze.
Naše krev je tedy přirozeně zásaditá nebo mírně zásaditá. Oproti tomu má třeba žaludeční kyselina pH kolem 1,5 – 3,5. Nízké pH je dobré pro trávení potravy a tělo s jeho pomocí zničí všechny bakterie, které se do žaludku dostanou.
Rovnováha pH v těle
Dva hlavní orgány, které pomáhají vyrovnávat pH krve, jsou plíce a ledviny. Plíce zajišťují regulaci oxidu uhličitého a ledviny mají na starost vyloučení kyseliny močí.
Acidemie a alkalemie
Acidobazická rovnováha je rovnováha kyselin a zásad uvnitř našeho organismu. K acidóze (acidémii) dochází v případě, že se pH krve odchýlí od normy a jeho hodnota klesne pod 7,36. Překyselení organismu může mít závažné důsledky pro lidské zdraví. Naopak alkalóza (alkalemie) je porucha acidobazické rovnováhy, kdy pH stoupne nad 7,44.
Hodnoty pH nižší než 6,8 nebo vyšší než 7,8 jsou pak neslučitelné se životem.
Jak zjistit pH krve?
Svou hodnotu pH zjistíte v rámci pravidelné zdravotní prohlídky u lékaře. Provede se odběr krve, vzorek odešle do laboratoře a za pár dní budete znát výsledky.
Lakmusový papírek na testování pH moči, který je dostupný v lékárnách, sice neodhalí hladinu pH v krvi, ale může poukázat na nerovnováhu pH v těle.
Jaké jsou typické projevy překyselení?
Vstáváte, a jste stejně unavení, jako když jste si šli lehnout? Připadáte si vysílení i po sebemenším výkonu, chybí vám energie na běžné denní úkony? Málo psychických a fyzických sil, bolesti hlavy, svalů i zad. Problémy se zažíváním, dýchavičnost a zrychlený tep jsou běžnými projevy překyselení. Ztrátu chuti k jídlu může střídat nevolnost nebo zvracení – to vše zdánlivě bez příčiny.
Zdravotní problémy při překyselení organismu:
- únava
- nedostatek energie
- bolesti svalů, hlavy, zad
- zácpy, průjmy
- podrážděné oči, nos
- těžké dýchání, rychlý tep
- ztráta chuti k jídlu
- nevolnost a zvracení
- mnoho dalšího...
Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny
Léky sice odstraňují projevy nemocí, ale jejich příčina zůstane aktivní a nezmizí. Naopak důkladným odkyselením podpoříme tělo a jeho schopnost regenerace. Jak odkyselit organismus? V prvé řadě je třeba změnit své stravovací návyky a upravit jídelníček. Zdá se to jednoduché, ale není to cesta bez překážek.
Živočišné produkty vytvářejí kyseliny, jedná se třeba o maso, mléčné výrobky, vejce, ale i o cukr, kávu nebo mouku. A to jsou, jak správně tušíte, jedny z nejčastěji používaných ingrediencí v našich (českých) kuchyních. Běžná strava obsahuje jen malé množství zásadotvorných potravin, jako jsou čerstvá zelenina nebo ovoce.
Vhodný poměr kyselin a zásad v naší stravě by měl být 20:80 ve prospěch zásad.
Citrón se – možná překvapivě – řadí mezi zásadotvorné potraviny. Voda s citrónem před spaním nebo ráno před snídaní blahodárně působí na imunitu, ale také na odkyselení organismu. Vyzkoušejte jej!
Jak postupovat při detoxikaci a odkyselení organismu?
- více žvýkat
- vypít alespoň dva litry denně (neperlivá voda, ovocný čaj, voda s citrónem)
- hluboce se nadechovat a vydechovat
- omezit alkohol a nikotin
- více se pohybovat
- omezit stres
- dostatečně spát
- pravidelně cvičit
- jíst menší porce
- omezit kyselinotvorné potraviny
- konzumovat hodně čerstvé zeleniny
V babských radách se dočteme také o příznivém účinku odvarů z benediktu, fenyklu, pampelišky, kopřivy, tužebníku, vřesu nebo šalvěje.
Které potraviny jsou zásadotvorné?
- zelená zelenina (špenát, kapusta, celer, petržel...)
- květák a brokolice
- citrusové ovoce (citrón, limetka, pomeranč) – obsahuje vitamín C, detoxikuje systém a ulevuje organismu od překyselení
- mořské řasy a mořská sůl – najdou využití například v salátech, polévkách, omeletách
- kořenová zelenina (brambory, řepa, mrkev) – dobře chutná, když se zapeče s kořením, jako zeleninové hranolky, do polévek či salátů. Zbytečně ji nevařte, aby nepřišla o cenné látky.
- zásadité ovoce (kiwi, ananas, nektarinky, meloun, grep, meruňky, jablka) je zdraví prospěšné. Pyšní se navíc ještě vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují různé funkce v lidském těle.
- ořechy (kešu, kaštany, mandle) jsou zdrojem tuků a působí zásadotvorně. Kvůli vysokému obsahu kalorií se doporučuje konzumovat jen omezené množství, přesto se je nebojte zařadit do svého jídelníčku.
- cibule, česnek a zázvor jsou základní ingredience indické kuchyně. Čerstvý česnek se hodí na tousty, strouhaný zázvor do polévek a čajů, pokrájená cibulka se využije do salátů.
Závěrem
Ať už se zajímáte, jak zdravě jíst, přecházíte na vyváženější stravu, nebo bojujete s překyselením, je potřeba začít úplně od začátku. Porovnat si mysl, zbavit se negativních emocí, které mají škodlivé účinky na naše zdraví. Pochopitelně bude nutné odbourat stres a naučit se poctivě odpočívat a relaxovat, udělat si čas na sebe. Vyzkoušejte aktivity, jako je rychlá chůze, běh, jóga, nebo kterýkoliv jiný způsob cvičení a pohybu, který je vám příjemný.
Pak můžete začít rozšiřovat svůj jídelníček o zásadotvorné potraviny, které vám zajistí lepší acidobazickou rovnováhu v těle. Ale jak správně tušíte, není to jen o jídle a zásadité stravě – rovnováhu je potřeba udržovat na všech frontách...