- Štítky blogu
- Úvod
- Blog
- Zdravé potraviny a nápoje
- 21 podivných faktů o jídle, o kterých jste neměli tušení
21 podivných faktů o jídle, o kterých jste neměli tušení
Ať už považujete jídlo za palivo, nebo plánujete během života labužnicky vyzkoušet každou chuť a strukturu – všichni potřebujeme svou dávku jídla, abychom přežili a mohli ve zdraví plnit své každodenní úkoly. Které koření způsobuje halucinace, proč se můžete napít okurky a jakým jídlem se platilo v Sýrii? I to se dozvíte v našem článku.
1) Horká čokoláda je starší, než si myslíte
Již Aztéci a Mayové vyráběli horkou čokoládu, kterou používali pro náboženské obřady, svatby a oslavy plnoletosti.
2) Mrkev nemusí být jen oranžová
Všichni známe mrkev jako oranžovočervenou zeleninu – věděli jste však, že původní mrkev byla fialová a žlutá? Mrkev sice nezlepšuje noční vidění, ale když jí budete jíst přespříliš, může zbarvit vaši pokožku do oranžova.
3) Muškátový oříšek způsobuje halucinace
Příliš mnoho koření může škodit a výjimkou není ani muškátový oříšek. Pokud sníte dvě nebo více čajových lžiček, můžete si přivodit halucinace.
4) Okurka je samá voda
Až se budete příště cítit dehydratovaní a nebudete mít chuť pít vodu, dejte si okurku. Obsahuje až 96 % vody.
5) Želatina není pro vegetariány
Výrobky se želatinou nejsou veganské ani vegetariánské. Vyrábí se z kůže, chrupavek a kostí zvířat (prasat, krav, kuřat). Pokud se přenesete přes její původ, je želatina bohatá na aminokyseliny.
6) Citrón se ve vodě vznáší
Denně přemýšlíte nad tím, proč se citróny ve vaší sklenici s vodou vznáší? Plavou, protože mají podobnou hustotu jako voda.
7) Mandle nejsou ořechy
Mandle jsou semena, respektive peckovice.
8) Olivy bývaly vysoce ceněné
Dokumenty nalezené v Sýrii naznačují, že přibližně 2000 let před naším letopočtem byl olivový olej pětkrát cennější než víno.
9) Čajové sáčky vznikly náhodou
Ačkoliv Britové jsou proslulí svou posedlostí čajem, byl to Američan, který způsobil v této oblasti převrat. Newyorčan Thomas Sullivan posílal vzorky produktů v hedvábných pytlících a lidé je začali házet do konvice. A tak vznikly čajové sáčky.
10) Preclíky bývaly symbolem lásky
Během 17. století symbolizovaly preclíky nehynoucí lásku. Podle tradice použil v roce 1614 švýcarský královský pár na svatbě preclík jako symbol k uzavření svazku.
11) Cukrovou vatu vymyslel zubař
Cukrovou vatu vynalezl v roce 1897 dentista. Spojil se s cukrářem a společně vytvořili to, co dnes známe jako cukrovou vatu.
12) Bílá čokoláda není pravá čokoláda
Pravděpodobně jste již slyšeli tvrzení, že bílá čokoláda není čokoláda. Je to pravda – neobsahuje kakaovou sušinu, zato v ní najdete velké množství kakaového másla.
13) Brambory se pěstují i ve vesmíru
Brambory byly první zeleninou, která byla vysazena ve vesmíru, respektive ve vesmírné laboratoři. Poprvé se dostaly na palubu raketoplánu Columbia v říjnu 1995.
14) Ředkvičkami se platilo
Ve starověkém Egyptě se ředkvičky, stejně jako česnek nebo cibule, dávaly dělníkům namísto mzdy – pomáhaly tak pracovníkům v boji proti infekčním chorobám.
15) Chřest se rychle kazí
Chřest ztrácí svou chuť nejrychleji ze všech druhů zeleniny, proto je nejlepší jej zpracovat ještě v den nákupu.
16) Kukuřice má všestranné využití
Kukuřice je jednou z nejuniverzálnějších plodin, dá se použít na více než 4000 různých způsobů. Lze ji najít téměř v čemkoliv, od krmení pro domácí mazlíčky až po ohňostroje.
17) Jahody nejsou technicky vzato bobule
Bobule obsahují semena uvnitř, zato jahodová semínka najdeme na vnější straně tohoto lahodného ovoce.
18) Zmrzlina je prastará
Zmrzlina je s námi už velmi dlouho – už v 5. století před naším letopočtem si pochutnávali Řekové na pokrmu, který byl zmrzlině podobný.
19) Květák má čtyři barvy
Květák není jen bílý. Vegetariánská stálice se prodává ve čtyřech různých barvách, včetně oranžové a fialové. Až budete příště nakupovat, odvažte se a zkuste barevnější variantu, abyste načerpali jiné živiny.
20) Existuje více hrušek, než tušíte
Na světě existuje více než 3000 odrůd hrušek a USA produkuje 84 % z nich.
21) Pizza Margherita byla pojmenována po královně
Italský král Umberto I. a královna Markéta (Margherita) navštívili v roce 1889 Neapol. Nudilo je místní fantastické jídlo, proto požádali o pizzu, která byla jídlem pro chudé. Královna si zamilovala mozzarellovou pizzu, těsto pokladené měkkým bílým sýrem, rajčaty a bazalkou. A od té doby se pro toto pizzové kombo vžilo jméno Margherita.
zdroj: https://www.eatthis.com/