Logo
Máte-li otázky? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-17 hod.)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500 Kč a máte dopravu ZDARMA
Blog
Káva od A do Z Káva od A do Z
Pokud patříte k příznivcům pití kávy, tak jako miliony lidí na světě, najdete v tomto článku přehled o kávě od A do Z a dozvíte se spoustu zajímavostí... číst celé
Ústní hygiena, to je každodenní péče, jak na to? Ústní hygiena, to je každodenní péče, jak na to?
Čistíme si zuby už od dětství, ale děláme to všichni správně a používáme k čištění zubů vhodné pomocníky? Možná budete překvapeni. číst celé
Zobrazit všechny články
Zadej e-mail pro zasílání novinek



01.09.2018

Káva od A do Z





Kávu popíjejí miliardy populace po celém světě, je každodenním rituálem ráno, po obědě i večer. Spousty z nás si den bez kávy neumí ani představit, káva je každodenní součástí doma, v zaměstnání, ve školách, ve všech institucích, při návštěvách a dalo by se říci že je káva nápojem, který většinu příznivců provází od dospělosti po celý život. Kávu bereme tak automaticky, že si při nákupu a přípravě kávy mnohdy ani neuvědomujeme kde a z jaké země se vlastně káva poprvé objevila, odkud pochází ta, kterou si kupujeme a v poslední řadě neznáme její kvalitu, která spočívá od pěstování po sklizeň, pražení a konečné uskladnění. Tyto všechny aspekty dělají kávu tím, čím by kvalitní a dobrá káva měla být.


Káva


První dochované písemnosti o kávě a objevu kávovníku, proběhl po roce 500 v Etiopii. Evropa byla seznámena s kávou v roce 1582 cestopisem, který napsal německý lékař Leopold Rauwolf. Podrobně v něm popisuje rituál pití kávy. Další, kdo o kávovníku informoval Evropu, byl lékárník a botanik Prospero Alpini, který popsal kávovník ve svém spisu "Stromy v Egyptě", který vydal v roce 1592. Svižným obchodováním s kávou nastal velký rozmach rozšiřování kávovníkových zrn a pití kávy. První kavárna byla v Evropě otevřena okolo 1615 v Benátkách, v Itálii. V roce 1686 byla otevřena první kavárna ve Vídni a Praze byla otevřena první kavárna v roce 1714, která se jmenovala "U Zlatého hada".

Kávu, kterou si denně připravuje většina populace na celém světě, prošla dlouhou cestu. Na úplném začátku je kávovník, který je dřevnatou tropickou rostlinou, dorůstající do výšky až 15 metrů. Kávovníků je stejně jako u veškeré vegetace na planetě mnoho druhů. Liší se od sebe vzrůstem, velikostí, tvarem listů a v mnoha dalších aspektech. To vše záleží na oblasti kde kávovník roste, nadmořská výška pěstování a klimatické podmínky, které zároveň udávají charakteristiku dané kávy.

Listy kávovníku jsou rozmanité, nejčastěji oválného tvaru zelené barvy s voskovým povrchem. Květy kávovníku jsou bílé, hvězdicového tvaru. Kávovník kvete jen několik dní a květy mají vůni připomínající jasmín. Rostliny kávovníku plodí po třech až šesti letech od vysazení a jsou schopny plodit 20 až 30 let. Plody kávovníku jsou velmi podobné třešním, které během dozrávání mění svou barvu od zelené až po sytě červenou. V každé bobuli bývají většinou dvě zrnka, která jsou obrácena proti sobě. Někdy se však může stát, že má bobule jen jedno zrnko, tato káva se pak nazývá „perlová“. Perlová káva není však vyšší jakosti než káva z plodu, který měl zrnka dvě. Plod kávovníku se skládá z kůry - kůže, která je velmi odolná proti poškrábání. Další vrstvou je dužina, po které následuje slupka. Poslední vrstvou je pergamenový obal a tenká stříbrná blanka, která se odděluje až při samotném pražení.

Nejrozšířenějším a nejvýznamnější kávovníkem je kávovník arabika (Coffea arabica). Tento kávovník tvoří zhruba 70 % celosvětové produkce a všeobecně je tento typ kávovníku považován za nejkvalitnější, což je vykoupeno jeho vyšší cenou. Například v kávě značky Jardin najdete pouze produkty, které jsou vyrobeny právě z tohoto typu kávovníku. Kávovník je charakteristický svou jemnou chutí a delikátním aroma. Nejčastěji má káva spíše květinové, jemnější aroma s vyšší aciditou (kyselostí). Obsahuje menší množství kofeinu a roste i ve vyšších nadmořských výškách. Mezi nejznámější producenty arabiky patří Brazílie, Etiopie či Kolumbie.

Druhým nejčastěji pěstovaným kávovníkem je kávovník robusta (Coffe robusta), tzv. kávovník mohutný. Na světové produkci se podílí téměř 30 %. Tento typ kávovníku je méně kvalitnějším typem, je však také levnější. Roste spíše v nižších nadmořských výškách a má vyšší obsah kofeinu. Chuťově je spíše hořkého charakteru se zemitou a tvrdou chutí. Výhodou tohoto typu je vyšší odolnost proti škůdcům a nemocem. Kávovník je také méně náročný na pěstování a také jej lze vysadit na méně kvalitní půdě. Semena tohoto kávovníku jsou menší než u arabiky a nedosahují kvalit předchozího kávovníku arabika. Největším vývozcem tohoto typu kávovníku je Vietnam.





Sklizeň kávy


Období sběru optimálně zralých bobulí - třešní, se liší podle geografického pásma - severně od rovníku (Etiopie, Střední Amerika) probíhá sběr od září do prosince. Jižně od rovníku (Brazílie) je hlavní sběr v dubnu nebo květnu a může trvat až do srpna. V rovníkových zemí (Kolumbie) se mohou kávové bobule sbírat po celý rok.

Samotná sklizeň plodů se provádí ručně nebo mechanicky. Rozdíl mezi ručním a strojovým způsobem nám již napoví některé z hlavních rozdílů. 


Výhody selektivní - ruční sklizně



Selektivní sklizeň je sbírání pouze zralých kávových bobulí ručně. Na stromu zůstane nezralá káva pro budoucí sklizeň. Přezrálá káva může být buď ponechána na stromu (nedoporučuje se), nebo je po sběru optimálně zralých držet odděleně (doporučeno). Po několika týdnech se sběrač vrátí a znovu vybírá pouze zralé bobule. Tento proces se opakuje, dokud producent nerozhodne o sklizni. 

Sběrač tráví svůj celý den trháním zralých třešní a plní koše. Plné koše jsou pravidelně vyprázdněny do větší sběrné tašky. Na konci dne je sklizeň rozložena a nezralé nebo přezrálé třešně, stejně jako veškeré cizí nečistoty, které se náhodou dostaly do zralé kávy, jsou zlikvidovány. Káva se potom zváží a platba se rozdělí podle hmotnosti.

Vzhledem k tomu, že káva je sklízena ručně, mohou být stromy vysázeny na strmých svazích, které jsou společné topografii mnoha regionů kávy, což vede k efektivnějšímu využití zemědělské půdy. Ruční sběr také mechanicky nepoškozuje rostlinu a větve a nezralé plody mohou dál v klidu dozrávat. Tento ruční postup se používá u káv vyšší kvality, jako například u káv značky Jardin.


Nevýhody selektivní - ruční sklizně



Je zřetelné, že ruční sběr bude jistě náročnější na čas a fyzickou námahu sběračů což se promítne samozřejměv ceně této kvalitnější kávy. Do dalšího zpracovaní se totiž dostanou pouze plody, které jsou zralé a nijak nepoškozené

Ruční sběr vyžaduje velkou venkovskou pracovní sílu ochotnou pracovat za minimální mzdu. Vzhledem k nárůstu mezd jsou výrobci méně schopni si dovolit náklady na práci za selektivní sklizeň. Stále častěji městské obyvatelstvo snižuje dostupnou venkovskou pracovní sílu. Alternativou selektivní sklizně je mechanická sklizeň pomocí pásů. Zde jsou všechny kávové bobule mechanicky "strženy" z kávovníku najednou, což vede ke sběru spousty různých úrovní dozrávání.


Nevýhody mechanické sklizně



Mechanický sběr je prováděn pomocí specializovaných sběracích vozů, které jezdí po plantáži a mechanicky strhávají plody kávovníku. Jelikož se o tento sběr stará stroj, není schopen rozpoznat, zdali je plod zralý, nezralý či napadený nějakou plísní. Dále se do takového sběru dostanou i kusy větví či dalších věcí, které by tam být neměli. Mechanický sběr není šetrný k rostlině ani k samotným plodům, což snižuje kvalitu kávy.


Výhody mechanické sklizně



Pokud jde o hlavní výhody této metody, je to zejména rychlost a nízká cena sklizně. Tento typ se používá zejména u plodů kávovníku nižších kvalit, kde je potřeba sesbírat velké množství za nízkou cenu.


JARDIN - vyjímečně dobrá káva


Káva prodávána pod značkou Jardin v sobě ukrývá ty nejkvalitnější kávové suroviny dovezené z těch nejznamnějších kávových zemí, jako například z Kolumbie, Guatemaly či Etiopie. Jardin patří pod globální obchodní skupinu Orimi Trade, pod kterou patří i čaje značky Greenfield. Orimi Trade je lídrem na ruském trhu z pohledu objemu výroby, pokročilých technologiích, distribuce či finanční stability. Tato skupina vznikla v roce 1994. Průměrná roční produkce čaje a kávy je okolo 86 000 tun. Řada Jardin obsahuje prémiové produkty, které se výhradní skládají pouze ze 100 % arabik. V sortimentu najdete jak jednooblastní arabiky (Guatemala Cloud Forest, Etiopia Sidamo...), tak i směsi arabik (Breakfast Blend, Dessert Cup...). V sortimentu najdete jak jemně upražené arabiky s vyšší aciditou a jemnými květinovými tóny, tak i tmavě upražené kávy s výraznou a silnou chutí. 

Káva Jardin je výjimečná svým zejména vysokou kvalitou surovin, které pocházejí z těch nejlepších kávových oblastí. Celý výrobní proces prováděn v ochranné atmosféře. Proč? Díky použití této unikátní technologie je zamezeno při pražení přístupu kyslíku, což zamezuje oxidaci. A jak jistě všichni víte, oxidace způsobuje zvětrávání kávy, ztrátuaroma a cenných a látek. Díky tomu, že celý pražící proces probíhá v ochranné atmosféře, je káva po otevření vždy velmi svěží a čerstvá a obsahuje všechny důležité látky pro lidský organismus. Další, co dělá kávu Jardin výjimečnou, technologie pražení.


Pražení kávy Jardin



K získání příjemných a charakteristických vlastností zrnkové kávy je nutné zelená, surová zrna upražit. Je to právě pražení, které dodává kávě její charakteristickou chuť a aroma. Často se o pražení říká, že je vědou a uměním zároveň. Jedná se o nejkritičtější fázi celého procesu. Se stále modernější a lepší technologii se pražení stává čím dál tím více přesnější, ale lidský faktor je stále nezastupitelný. Je to právě člověk, který je schopen na základě svých smyslů rozpoznat, zdali je káva upražena tak, jak by měla. Být pražičem kávy je tedy velice náročná a zodpovědná práce.


Kultivované pražení kávovníkových zrn začalo kolem roku 1700. Z počátku se zrno pražilo velmi primitivním způsobem, a to pálením kávovníku na přímém ohni. V současné době se existují tří základní technologie pražení - kondukce, konvekce, radiace či jejich kombinace. Technologie pražení je jedna z oblastí, která dělá kávu Jardin výjimečnou. Tajemství spočívá v tzv. dvojitém pražení. Není to nic jiného, než kombinace dvou základních technologií pražení - konvekce a kondukce. Kondukce je tradiční způsob pražení, který znáte z malých pražíren. Konvekce je naopak moderním způsobem pražení pomocí horkého vzduchu. Pražení probíhá 70 % pomocí konvekční metody a 30 % pomocí kondukční metody. Díky kombinaci těchto dvou technologií najednou je pražení rychlejší, rovnoměrnější a káva je díky tomu chuťově výrazná a bohatá.

Samotný pražící proces způsobuje řadu chemických reakcí, které probíhají v kávovníkových zrnech. Škroby se mění na jednoduché sacharidy, které se částečně karamelizují. Vytvářejí se některé druhy kyselin, zatímco jiné se odbourávají. Zrna začínají poPražící proces bez přístupu kyslíku určité době "pukat", stejně jako kukuřičné pukance. Toto se děje při teplotách 160°C až 220°C. Pomalu se začíná měnit barva z původní zelené na tmavě hnědou. Také se vytvářejí látky s antioxidačními účinky. V tomto stádiu začíná jev zvaný pyrolýza, což je pronikaní oleje na povrch zrn. Při tomto jevu dochází k rozkladu tuků a karbohydrátů a začíná se tvořit typická chuť a aroma kávy.

Doba pražení závisí na tom, zdali chceme kávu světle či tmavě praženou. Silná a tmavá káva se praží déle, má tmavší barvu zrn, chuťově je silnější a výraznější a má minimální acidiitu (kyselost). Zde platí jednoduchá rovnice - čím více je káva upražená, tím je menší acidita. Pro znalce je mnohem lepší méně upražená káva s vyšší aciditou, protože u této kávy se dá snadněji poznat originalita jednotlivých kávových zrn. 

U společnosti Jardin je celý tento proces pražení prováděn v ochranné atmosféře. Proč?

Díky této unikátní technologii je zamezeno při pražení přístupu kyslíku, což zamezuje oxidaci. A právě toto má za následek to, že káva je po otevření vždy velmi svěží a čerstvá a obsahuje všechny důležité látky pro lidský organismus. Je velice důležité, aby se zrna při pražícím procesu neustále udržovala v pohybu. Nejen z důvodu rovnoměrného upražení, ale také, aby sezabránilo spálení zrna. Jakmile je kávové zrno dostatečně upraženo, je nutné ho okamžitě ochladit. Pouze rychlým ochlazením se ukončí pražící proces zrn. Ochlazení probíhá pomocí vzduchu. Rychlé zchlazení zrn má také velký význam pro zachování vůně a kvality. Čerstvě upražená kávová zrna nemají tak jemné kávové aroma, je poměrně drsné a až po třech až pěti dnech se vůně vyrovná a ustálí. Správně upražené kávové zrno musí mít vyrovnanou barvu a být slabě lesklé


Co je u kávy velice důležité, je tzv. stupeň pražení. Nejčastěji se setkáte se základním rozdělením na světlé (nízké) - střední - tmavé (vysoké). Mezi těmito stupni pražení mohou existovat různé mezistupně pražení. Stupeň pražení spíše závisí na zažitých zvyklostech a návycích. Například v Itálii či ve Francii jsou v oblibě tmavě pražená zrna, naopak třeba ve Švédsku nebo Finsku mají rádi spíše jemněji upraženou kávu. Například káva Jardin má celkem 5 stupňů pražení - od světlého až po tmavé.

Zrnková a mletá káva Jardin >>

Instantní káva Jardin >>

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

Přední značky e-shopu

Kde nás najdete

Revoluční 164

Stráž pod Ralskem, 471 27

Kontakty
Zákaznická podpora Josef Verzich
Zákaznická podpora Josef Verzich
(Po-Pá, 8-17 hod.)
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
 
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.