Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

VERZICH JOSEF - Pro zdraví a radost - idatabaze.czČaj a káva - idatabaze.cz
IN TIME

KONTAKTY

Poradíme Vám každý den
od 8:00 do 20:00 hodin
napište nám
email: info@prozdraviaradost.cz
tel: 777 137 206

ZAJÍMAVOSTI A TIPY

arr3INECTO - péče o tělo a vlasyÚžasné přírodní přípravky z kokosového a arganového oleje, které šetrně pečují o Vaše tělo a... arr3JARDIN - vyjímečně dobrá kávaKáva prodávána pod značkou Jardin v sobě ukrývá ty nejkvalitnější kávové suroviny dovezené z těch...











Jak se orientovat ve složení proteinové tyčinky?

Tento seznam několika bodů Vám pomůže lépe se orientovat ve výběru kvalitní proteinové tyčinky.

A) Legislativa říká, že to, co je uvedeno za slovem „složení:“ udává sestupně velikost zastoupení jednotlivých složek v dané potravině. Z toho vyplývá, že složka, která je uvedena jako první, tak ta má největší hmotnostní podíl a další složky mají čím dále menší zastoupení z celého složení potraviny, v našem případě proteinové tyčinky.

B) Vždy je potřeba sledovat tabulku, kde jsou uvedeny jednotlivé makrosložky jako bílkoviny (neboli proteiny), sacharidy (neboli karbohydráty či uhlohydráty), tuky, vláknina. Ale také je nutné se podívat do „složení:“ a přečíst si jednotlivé složky.

C) U bílkovin – čím vyšší číslo tím lépe. Nemělo by to přesáhnout množství cca 45 g. Větší množství bílkovin tělo stejně najednou nevyužije. Otázkou samozřejmě zůstává, jaký je zdroj dané bílkoviny (syrovátka, kasein, sója, hrách apod.). Neméně důležitým kritériem je způsob zpracování (proteinový koncentrát, proteinové izoláty nebo např. izolovaná bílkovina tzv. laktalbumin (to se týká syrovátky))

D) U makrosložky sacharidy mě vždy zajímá podsložka „z toho cukry:“. Tím myslíme jednoduché cukry, které se vyskytují jak v ovoci, ale tím se také myslí přidané cukry formou bílého cukru označeného jako „cukr“, tak dalšími látkami chovající se v těle podobně neblaze jako bílý cukr, glukózo-fruktózový sirup, fruktózový sirup, invertní sirup. Ovoce, pokud je nesířené, je v tyčince žádané. „Cukr“ nebo jeho „bratříčci“ sirupy jsou naopak velmi nežádoucí. Velmi tělu škodí. Ochuzují tělo během trávení o vitamíny a minerály, podporují rozvoj plísní v těle, ukládají se do těla formou tukových zásob nejenom do podkožního tuku, ale i do útrobního kolem orgánů (to je hlavně u glukózo-fruktózového sirupu a fruktózového sirupu)

E) Tuky- je potřeba rozlišovat o jaké tuky jde. Zda o tuky nasycené nebo nenasycené. Velmi důležité je sledovat, zda v dané tyčince nejsou ztužené rostlinné tuky nebo i některé rostlinné jako palmový. Ty jsou nejhorší. Ukládají se do stěn cév a způsobují aterosklerózu a později infarkt.

F) Vláknina – této složky by mělo být čím více, tím lépe. Pomáhá „čistit“ trávicí trakt, snižuje hladinu krevního cukru a také určité druhy vlákniny podporují zdravou mikroflóru v trávicím traktu.