- Úvod
- Co to vyzkoušet
- Recepty
- Využití jogurtů Sojade
Piškotový dortík s kávou a skořicí (nepečený) pro 5–6 osob
- 2x 125 g Sojade Natur
- 2 balíčky 120 g piškot
- 5 g agar-agaru
- 4 čajové lžičky třtinového cukru
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1 šálek čerstvě uvařené špaldové kávy
Připravte si silnější špaldovou, nebo jinou obilnou náhražku kávy. Do ještě teplé kávy rychle namáčejte piškoty, kterými pak vyložte dno a boky vyšší formy nebo mísy. Do kastrůlku dejte 150 ml vody, třtinový cukr, skořici a agar-agar, přiveďte směs k varu a vařte asi 3 minuty. Poté přidejte dezert Sojade, pořádně zamíchejte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Směsi nalijte do formy, pokryjte piškotama a takto střídejte vrstvy směsi a piškot. Poslední vrstvu by měly tvořit piškoty. Formu přikryjte a nechte dortík odležet v lednici nejméně 4–5 hodin.
Kokosovo-banánové koláčky – 6 ks
Linecké těsto:
- 125 g bílé mouky
- 50 g celozrnné mouky
- 150 g másla
- 150 g jemného třtinového cukru
- 100 g neloupaných jemně namletých mandlí
- 3 žloutky
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- 1 čajová lžička skořice
- špetka soli
Náplň:
- 400 g banánového dezertu Sojade
- 2 vejce
- 3 banány nakrájené na kolečka
- 3 čajové lžičky mletého kokosu
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 3 čajové lžičky třtinového cukru
Vychlazené, na menší kostky pokrájené máslo smícháme spolu se všemi ostatními ingrediencemi na linecké těsto a cca 5 min. zpracováváme v pevné těsto. Poté dáme alespoň na 3 hodiny vychladit do ledničky.
Předehřejte troubu na 180°C. Lehce vymastěte a vysypte kokosem koláčkové formičky. Vyndejte linecké těsto z lednice, rozdělte ho na 6 stejných dílů a dokud je chladné, vyválejte každý díl na placku. Plackami vyložte vymazané a kokosem vysypané formičky. Vyšlehejte spolu vejce, dezert Sojade, mletý kokos, skořici a cukr a výslednou směs nalijte do těstem vyložených formiček. Nakonec koláčky pokryjte banány nakrájenými na kolečka. Pečte v troubě, dokud okraje koláčku nezačnou zlátnout, 30–45 minut.
Zimní vrstvený salát pro 4 osoby
- 200 g dezertu Sojade Nature
- 2 zralá avokáda
- 1 velká vařená červená řepa
- 1 čajová lžička nasekané pažitky
- 1 čajová lžička nasekané petrželky
- 2 šalotky pokrájené nadrobno
- 1 čajová lžička olivového oleje
- 2 kávové lžičky balzamikového octa
- hrstka naklíčených semínek vojtěšky (alfa-alfa)
- 1 kávová lžička šťávy z citrónu
- nerafinovaná sůl, pepř
Červenou řepu i avokádo nakrájejte na malé kostičky. Avokádo pokapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědlo. V míse smíchejte Sojade Nature, pažitku, petrželku, šalotku, olivový olej a balzamikový ocet. Osolte a opepřete podle chuti. Do skleniček nebo mističek umístěte na dno kostky avokáda, poté vrstvu Sojade s bylinkami, dále kostičky červené řepy a opět přelijte bylinkovým Sojade. Ozdobte několika výhonky alfa-alfa. Před servírováním nechte 15 minut uležet v chladu.