- Úvod
- O potravinách
- Odpolední svačina
Tak jako dopolední svačina je důležitá odpolední. Buďme vždy připraveni si ji připravit a pokud jsme v zaměstnání i v odpoledních hodinách, nezapomeňme si zdravou svačinu připravit s sebou. Pokud odpolední svačinu vynecháme, budeme mít o to větší hlad večer a to je špatně. Také se nám tím nabourá pravidelnost a pokud je tělo zvyklé na pravidelný přísun potravin, může po čase, kdy by měl dostat další příděl začít ukládat, což není vhodné zejména pro štíhlou linii. Vhodné potraviny k odpolední svačině je například celozrnné pečivo, kefír, řecký jogurt, šunka, zelenina...
Celozrnné pečivo
Pečivo z celozrnné mouky je nutričně hodnotnější díky mletí celých zrn i se slupkou. Všechny hodnotné látky tak zůstávají v mouce. Časté chyby v názvech. Kupujme pečivo z nápisem celozrnné nebo žitné, které má více vlákniny, vitamínů i minerálů. Názvy jako jsou vícezrnné, cereální a tmavé pečivo nejsou pečivem celozrnným.
Kozí a ovčí výrobky
Zdravější alternativou kravského mléka jsou výrobky z kozího a ovčího mléka. Například tuk ovčího mléka obsahuje středně dlouhé mastné kyseliny, které jsou snáze stravitelné, snižují hladinu cholesterolu, rozpouštějí cévní usazeniny a jsou vhodné i pro kojence. Pro odpolední svačinku je vhodný zejména kefír nebo řecký jogurt. Kozí a ovčí produkty jednotlivě
Raw svačinky
Zdravou a chutnou svačinkou mohou být také Raw krekry různých druhů. Raw obecně znamená nevařené, syrové, tzv. živá strava. Teplota přípravy Raw pokrmů by neměla nikdy překročit 42 °C, kdy se nezničí hodnotné látky. Základem Raw svačinek jsou různá semínka, ořechy, ovoce, kakaové boby, koření... Raw svačinka