- Úvod
- O potravinách
- Vysvětlivky složek výrobků
Vysvětlivky nejdůležitějších složek a jejich účinky na zdraví
Co znamenají a jak si stojí vzhledem k našemu zdraví nejčastější složky výrobků.
Cukr | Řepný cukr (sacharóza) patří mezi disacharidy. Skládá se ze dvou jednodušších cukrů. Z glukózy (hroznový cukr) a fruktózy (ovocný cukr). Konzumace těchto cukrů vede k obezitě, k rozvoji cukrovky, rozvoji plísní v těle a také demineralizaci organismu. |
Glukózo – fruktózový sirup | Umělé sladidlo nesoucí název bílý jed. Vymysleli ho Japonci. Je levnější než klasický bílý cukr. Sirup má 2,5 x vyšší sladivost než bílý cukr. Fruktóza se přeměňuje v těle (hlavně v játrech) na tuk ze 40 % oproti glukóze, která pouze z 5 %. Velmi nevhodné pro tělo. |
Fruktózový sirup | Fruktóza je velmi nebezpečná. Jak jsme již uvedli, přeměňuje se v játrech na tuk, „obaluje“ jednotlivé orgány tukem, což je nejvíce nebezpečné. Také přispívá k rozvoji cukrovky 2. typu. Při konzumaci fruktózy se ovlivňuje část mozku, která je zodpovědná za stupeň sytosti. Fruktóza podporuje přejídání a neustálou chuť k jídlu. Velmi nevhodné pro tělo. |
Invertní sirup | Je to směs glukózy a fruktózy. Působí na tělo stejně nebezpečně jako klasický bílý cukr nebo glukózo-fruktózový sirup. |
Syrovátka | Syrovátka je žlutozelená tekutina. Získává se po odstranění kaseinu z mléka. Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Hlavní předností syrovátky je velmi dobrá a rychlá stravitelnost. Aminokyseliny ze syrovátky jsou velice rychle a ve značné míře transportovány do krve a do 3 hodin po konzumaci se zmetabolizují. Tato bílkovina také lehce stravitelná, poskytuje rychlou výživu pro svaly. |
Rostlinný tuk (olej) | Rostlinné tuky jsou pro naše tělo zdravé. Nejčastěji je najdeme v ořechách, semínkách a plodech (hlavně jsou to lněný, makadamový, slunečnicový, dýňový, pupalkový, olivový). Bohužel v tyčinkách jsou velmi často používány formy nevhodných rostlinných tuků. Nejčastěji palmový tuk. Velmi často je synonymum pro rostlinné tuky v tyčinkách palmový tuk. Ten je pro tělo velmi nebezpečný (uvedeme si níže). |
Neztužený rostlinný tuk | Stejné jako rostlinné tuky. |
Ztužený rostlinný tuk | K výrobě náplní a polev jsou tekuté rostlinné oleje zcela nepoužitelné, protože nedrží tvar a netuhnou. Proto se tuky ztužují. Bohužel ztužený (hydrogenovaný) rostlinný tuk je zdrojem transnenasycených mastných kyselin (TFA). Významně snižuje HDL (hodný) cholesterol. A naopak se zvyšuje hladina LDL (zlý), který se usazuje v cévách a ucpává je a to vede k infarktu nebo mrtvici. Stupeň nebezpečnosti – nejvyšší. |
Sukralóza ( E955) | Umělé sladidlo (některé studie říkají o jeho zdravotní závadnosti, jiné ne). Má nejmenší škodlivost z řad sladidel jako je Aspartam, acesulfam, cyklamáty. V omezeném množství ho lze konzumovat. |
Sorban draselný (E202) | Používá se jako konzervant, zabraňující šíření plísní a kvasinek v potravinách. Má minimální škodlivost. |
Kurkumin (E 100) | Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy. Nedoporučuje se lidem s onemocněním jater a žlučníku. Nekonzumovat v těhotenství. |
Paprikový extrakt (E160C) | Jedná se o oranžové až červené přírodní barvivo rozpustné v tucích. Patří do kategorie karotenoidů. Získává se z paprik. Bezpečná látka. |
Guarová guma (E412) | Je to rozpustná vláknina vytvářející s vodou husté roztoky. Vyskytuje se v semenech rostliny druhu Cyamopsis tetragonolobus, která se pěstuje především v Indii. Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor. Je bezpečná. |
Kyselina L-askorbová (E300) | Neboli vitamin C. Přirozeně tuto látku najdeme v čerstvém ovoci a zelenině. Kyselina L-askorbová se využívá jako antioxidant a snižuje oxidaci tuků a tím brání vzniku rakovinotvorných látek. |
E304 | Estery mastných kyselin askorbové kyseliny. Látky bezpečné. |
E306 | Přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů. Látka bezpečná. |
Izolát sojových bílkovin | Sojový protein nejvyšší kvality. Neobsahuje laktózu ani živočišné produkty. |
Sójový lecitin | Lecitin je látkou přírodního původu, vyskytující se např. v semenech (např. sójové boby). Má mnoho pozitivních účinků na zdraví. Od podpory mozkové a jaterní činnosti až po spalování tuků. |
Glycerin , Glycerol (E402) | Glycerol se používá jako náhradní sladidlo. Má stejnou kalorickou hodnotu jako cukr. |
Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina | Syrovátka se filtruje, odstraňuje se laktóza a tuky a nakonec se bílkovina hydrolyzuje za použití enzymů, které rozštěpily bílkovinu na menší peptidy a aminokyseliny. Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina se používá k rychlé stimulaci bílkovinné syntézy (regeneraci a růstu svalů). |
Oligofruktóza | Tato složka patří mezi rozpustnou vlákninu. Slouží jako výživa pro přátelské kmeny bakterií, zejména bifidobakterie a tím přispívá ke zdravému trávicímu traktu. |
Maltitol (maltitolový sirup) | Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách. Jedná se o celkem bezpečnou látku. |
Polydextrosa (E1200) | Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla. Jedná se o směsné přísady do jídel. V nízké konzumaci nemá vedlejší účinky. |
Tapiokový škrob | Tapiokový škrob se získává z kořene hlízy Kasava (Manihot esculenta). Je používán jako zahušťovadlo v potravinách. Tapioková mouka neobsahuje lepek (gluten) a může být používána při bezlepkové dietě. |
Oxid křemičitý (E551) | Používá se k absorbci vody a brání zvlhnutí výrobku. Také funguje jako nosič aroma. Látka není škodlivá. |
Palmový tuk (olej) | Palmový olej obsahuje hlavně nasycené mastné kyseliny. Je to jako bychom jedli sádlo nebo máslo. Přispívá k rozvoji onemocnění cév a srdce. Stupeň nebezpečnosti – nejvyšší. |
Maltodextrin | Maltodextriny využívané v potravinářském průmyslu se získávají hydrolytickým štěpením škrobů. Nejčastěji z brambor, pšenice, kukuřice a rýže. Ve výživě sportovců se využívají pro dodávku sacharidů (glukózy) při aktivitách delších než 90 minut trvání a také po ukončení pohybové aktivity. |
Kaseinát vápenatý | Kaseinát vápenatý se používá jako velmi levná složka proteinových výrobků obsahující kasein. Má nízkou využitelnost ve srovnání s micelárním kaseinem. |
Hydrolyzovaný kolagen | Kolagen je bílkovina živočišného původu, která je součástí živých organismů, vyskytuje se ve vazivových tkáních (kůže, šlachy, vazy, klouby, vlasy) a v kostech. Kolagen v nativní (přirozené) formě je také znám jako želatina. Želatina je pro tělo těžce stravitelná. Hydrolýzou se zvýší její stravitelnost. |
MCT tuk (olej) | MCT olej je přírodní jedlý olej, který se získává z kokosového nebo palmojádrového oleje. MCT jsou využívány ihned jako okamžitý zdroj energie a neukládají se ve formě zásobního tuku. |
Řepkový lecitin | Lecitin získaný lisováním a extrakcí z řepkových semen. Lecitin je důležitou součástí všech buněk lidského těla. |
Dextróza | Dextróza (hroznový cukr) představuje nejrychleji vstřebatelný zdroj energie. Využívá se po zátěži nebo i během zátěže. Do krve se vstřebá do 3 minut od okamžiku požití. Díky tomu dokáže člověka prakticky okamžitě „nakopnout“ a dočasně zvýšit sílu. |
Škrobový sirup | Škrobový sirup patří mezi sirupy vyrobené z kukuřice, pšenice, rýže nebo brambor. Označení „škrobový sirup“ je alternativním označením složky glukózový sirup. Z hlediska označování není mezi glukózovým a škrobovým sirupem rozdíl, neboť technologie výroby je v obou případech stejná. |
Agávový sirup | Je to sirup z mexické rostliny agáve. Obsahuje velké množství fruktózy, menší množství glukózy a sacharózy. Má nízký glykemický index a díky tomu se bude do těla uvolňovat postupně a nebudeme tělo zatěžovat ani nepřispívá k rozvoji obezity ani cukrovky. |
Javorový sirup | Javorový sirup se získává z mízy cukrového javoru. Obsahuje hlavně sacharózu, v menší míře pak také glukózu a fruktózu. Patří opět mezi zdravá sladidla a náhrady cukru. |
Proteinový izolát (nativní WPC/CFM), | Nejkvalitnější technologická úprava syrovátky. Pomocí moderní CFM technologie (Cross Flow Microfiltration) se odstraňuje tuk, separuje se také laktóza a minerální látky. Jedná se o nejčistší a dobře stravitelnou formu proteinového prášku. |
Mléčná bílkovina | Mléčná bílkovina je bílkovina mléka. Skládá se z 80 % z kaseinu a z 20 % ze syrovátky. |
Polyoly (alkoholové cukry) | Polyoly (alkoholické cukry) jsou umělá sladidla. Mezi polyoly patří sorbitol, mannitol, laktitol a xylitol. Nacházejí se přirozeně např. v různých druzích ovoce (jablka, jeřabiny). Tato sladidla mají přibližně o třetinu méně kalorií než klasický cukr, neškodí zubům a nezvyšují tolik hladinu krevního cukru. Vhodné i pro diabetiky. Škodí tělu nejméně, ale i přesto nepřehánět konzumaci. |
Kyselina sorbová (E200) | V potravinách zabraňuje rozvoji plísní, kvasinek a bakterií. Míra škodlivosti nebyla prokázána. |
Chinolinová žluť (E104) | Je to zeleno-žluté barvivo. Vyrábí se synteticky destilací uhelného dehtu, kostí apod. Stupeň škodlivosti vysoký. |
Medicinální uhlík ( E153 ) | Je to barvivo, které má šedo-černou až černou barvu. Považuje se za látku střední škodlivosti. |