Logo
V případě dotazů zavolejte.
(Po-Pá, 8-17 hod.)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Zadej e-mail pro zasílání novinek



  1. Úvod
  2. O potravinách
  3. Vysvětlivky složek výrobků
Vysvětlivky nejdůležitějších složek a jejich účinky na zdraví


Co znamenají a jak si stojí vzhledem k našemu zdraví nejčastější složky výrobků.


CukrŘepný cukr (sacharóza) patří mezi disacharidy. Skládá se ze dvou jednodušších cukrů. Z glukózy (hroznový cukr) a fruktózy (ovocný cukr). Konzumace těchto cukrů vede k obezitě, k rozvoji cukrovky, rozvoji plísní v těle a také demineralizaci organismu.
Glukózo – fruktózový sirupUmělé sladidlo nesoucí název bílý jed. Vymysleli ho Japonci. Je levnější než klasický bílý cukr. Sirup má 2,5 x vyšší sladivost než bílý cukr.
Fruktóza se přeměňuje v těle (hlavně v játrech) na tuk ze 40 % oproti glukóze, která pouze z 5 %. Velmi nevhodné pro tělo.
Fruktózový sirup

Fruktóza je velmi nebezpečná. Jak jsme již uvedli, přeměňuje se v játrech na tuk, „obaluje“ jednotlivé orgány tukem, což je nejvíce nebezpečné. Také přispívá k rozvoji cukrovky 2. typu. Při konzumaci fruktózy se ovlivňuje část mozku, která je zodpovědná za stupeň sytosti. Fruktóza podporuje přejídání a neustálou chuť k jídlu. Velmi nevhodné pro tělo.

Invertní sirupJe to směs glukózy a fruktózy. Působí na tělo stejně nebezpečně jako klasický bílý cukr nebo glukózo-fruktózový sirup.
SyrovátkaSyrovátka je žlutozelená tekutina. Získává se po odstranění kaseinu z mléka. Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Hlavní předností syrovátky je velmi dobrá a rychlá stravitelnost.
Aminokyseliny ze syrovátky jsou velice rychle a ve značné míře transportovány do krve a do 3 hodin po konzumaci se zmetabolizují. Tato bílkovina také lehce stravitelná, poskytuje rychlou výživu pro svaly.
Rostlinný tuk (olej)Rostlinné tuky jsou pro naše tělo zdravé. Nejčastěji je najdeme v ořechách, semínkách a plodech (hlavně jsou to lněný, makadamový, slunečnicový, dýňový, pupalkový, olivový). Bohužel v tyčinkách jsou velmi často používány formy nevhodných rostlinných tuků. Nejčastěji palmový tuk. Velmi často je synonymum pro rostlinné tuky v tyčinkách palmový tuk. Ten je pro tělo velmi nebezpečný (uvedeme si níže).
Neztužený rostlinný tukStejné jako rostlinné tuky.
Ztužený rostlinný tukK výrobě náplní a polev jsou tekuté rostlinné oleje zcela nepoužitelné, protože nedrží tvar a netuhnou. Proto se tuky ztužují. Bohužel ztužený (hydrogenovaný) rostlinný tuk je zdrojem transnenasycených mastných kyselin (TFA). Významně snižuje HDL (hodný) cholesterol. A naopak se zvyšuje hladina LDL (zlý), který
se usazuje v cévách a ucpává je a to vede k infarktu nebo mrtvici. Stupeň nebezpečnosti – nejvyšší.
Sukralóza ( E955)Umělé sladidlo (některé studie říkají o jeho zdravotní závadnosti, jiné ne).
Má nejmenší škodlivost z řad sladidel jako je Aspartam, acesulfam, cyklamáty. V omezeném množství ho lze konzumovat.
Sorban draselný (E202)Používá se jako konzervant, zabraňující šíření plísní a kvasinek v potravinách. Má minimální škodlivost.
Kurkumin (E 100)Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy.
Nedoporučuje se lidem s onemocněním jater a žlučníku.
Nekonzumovat v těhotenství.
Paprikový extrakt (E160C)Jedná se o oranžové až červené přírodní barvivo rozpustné v tucích.
Patří do kategorie karotenoidů. Získává se z paprik. Bezpečná látka.
Guarová guma (E412)Je to rozpustná vláknina vytvářející s vodou husté roztoky.
Vyskytuje se v semenech rostliny druhu Cyamopsis tetragonolobus,
která se pěstuje především v Indii. Používá se jako stabilizátor,
zahušťovadlo a emulgátor. Je bezpečná.
Kyselina L-askorbová (E300)Neboli vitamin C. Přirozeně tuto látku najdeme v čerstvém ovoci a zelenině. Kyselina L-askorbová se využívá jako antioxidant a snižuje oxidaci tuků a tím brání vzniku rakovinotvorných látek.
E304Estery mastných kyselin askorbové kyseliny. Látky bezpečné.
E306Přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů. Látka bezpečná.

 

Izolát sojových bílkovinSojový protein nejvyšší kvality. Neobsahuje laktózu ani živočišné produkty.
Sójový lecitinLecitin je látkou přírodního původu, vyskytující se např. v semenech (např. sójové boby). Má mnoho pozitivních účinků na zdraví.
Od podpory mozkové a jaterní činnosti až po spalování tuků.
Glycerin , Glycerol (E402)Glycerol se používá jako náhradní sladidlo. Má stejnou kalorickou hodnotu jako cukr.
Hydrolyzovaná syrovátková bílkovinaSyrovátka se filtruje, odstraňuje se laktóza a tuky a nakonec se bílkovina hydrolyzuje za použití enzymů, které rozštěpily bílkovinu na menší peptidy
a aminokyseliny. Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina se používá k rychlé stimulaci bílkovinné syntézy (regeneraci a růstu svalů).
OligofruktózaTato složka patří mezi rozpustnou vlákninu. Slouží jako výživa pro přátelské kmeny bakterií, zejména bifidobakterie a tím přispívá ke zdravému trávicímu traktu.
Maltitol (maltitolový sirup)Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách.
Jedná se o celkem bezpečnou látku.
Polydextrosa (E1200)Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla.
Jedná se o směsné přísady do jídel. V nízké konzumaci nemá vedlejší účinky.
Tapiokový škrobTapiokový škrob se získává z kořene hlízy Kasava  (Manihot esculenta).
Je používán jako zahušťovadlo v potravinách. Tapioková mouka neobsahuje lepek (gluten) a může být používána při bezlepkové dietě.
Oxid křemičitý (E551)Používá se k absorbci vody a brání zvlhnutí výrobku. Také funguje jako nosič aroma. Látka není škodlivá.
Palmový tuk (olej)Palmový olej obsahuje hlavně nasycené mastné kyseliny. Je to jako bychom jedli sádlo nebo máslo. Přispívá k rozvoji onemocnění cév a srdce. Stupeň nebezpečnosti – nejvyšší.
MaltodextrinMaltodextriny využívané v potravinářském průmyslu se získávají hydrolytickým štěpením škrobů. Nejčastěji z brambor, pšenice, kukuřice a rýže. Ve výživě sportovců se využívají pro dodávku sacharidů (glukózy) při aktivitách delších
než 90 minut trvání a také po ukončení pohybové aktivity.
Kaseinát vápenatýKaseinát vápenatý se používá  jako velmi levná složka proteinových výrobků obsahující kasein. Má nízkou využitelnost ve srovnání s micelárním kaseinem.
Hydrolyzovaný kolagenKolagen je bílkovina živočišného původu, která je součástí živých organismů, vyskytuje se ve vazivových tkáních (kůže, šlachy, vazy, klouby, vlasy)
a v kostech. Kolagen v nativní (přirozené) formě je také znám jako želatina. Želatina je pro tělo těžce stravitelná. Hydrolýzou se zvýší její stravitelnost.
MCT tuk (olej)MCT olej je přírodní jedlý olej, který se získává z kokosového nebo palmojádrového oleje. MCT jsou využívány ihned jako okamžitý zdroj energie
a neukládají se ve formě zásobního tuku.
Řepkový lecitinLecitin získaný lisováním a extrakcí z řepkových semen. Lecitin je důležitou součástí všech buněk lidského těla.
DextrózaDextróza (hroznový cukr) představuje nejrychleji vstřebatelný zdroj energie. Využívá se po zátěži nebo i během zátěže. Do krve se vstřebá do 3 minut
od okamžiku požití. Díky tomu dokáže člověka prakticky okamžitě „nakopnout“
a dočasně zvýšit sílu.
Škrobový sirupŠkrobový sirup patří mezi sirupy vyrobené z kukuřice, pšenice, rýže nebo brambor. Označení „škrobový sirup“ je alternativním označením složky glukózový sirup. Z hlediska označování není mezi glukózovým a škrobovým sirupem rozdíl, neboť technologie výroby je v obou případech stejná.
Agávový sirupJe to sirup z mexické rostliny agáve. Obsahuje velké množství fruktózy, menší množství glukózy a sacharózy. Má nízký glykemický index a díky tomu se bude do těla uvolňovat postupně a nebudeme tělo zatěžovat ani nepřispívá k rozvoji obezity ani cukrovky.
Javorový sirupJavorový sirup se získává z mízy cukrového javoru. Obsahuje hlavně sacharózu, v menší míře pak také glukózu a fruktózu. Patří opět mezi zdravá sladidla
a náhrady cukru.
Proteinový izolát (nativní   WPC/CFM),Nejkvalitnější technologická úprava syrovátky. Pomocí moderní CFM technologie (Cross Flow Microfiltration) se odstraňuje tuk, separuje se také laktóza
a minerální látky. Jedná se o nejčistší a dobře stravitelnou formu proteinového prášku.
Mléčná bílkovinaMléčná bílkovina je bílkovina mléka. Skládá se z 80 % z kaseinu a z 20 %
ze syrovátky.
Polyoly (alkoholové cukry)Polyoly (alkoholické cukry) jsou umělá sladidla. Mezi polyoly patří sorbitol, mannitol, laktitol a xylitol. Nacházejí se přirozeně např. v různých druzích ovoce (jablka, jeřabiny). Tato sladidla mají přibližně o třetinu méně kalorií než klasický cukr, neškodí zubům a nezvyšují tolik hladinu krevního cukru.
Vhodné i pro diabetiky. Škodí tělu nejméně, ale i přesto nepřehánět konzumaci.
Kyselina sorbová (E200)V potravinách zabraňuje rozvoji plísní, kvasinek a bakterií. Míra škodlivosti nebyla prokázána.
Chinolinová žluť (E104)Je to zeleno-žluté barvivo. Vyrábí se synteticky destilací uhelného dehtu, kostí apod. Stupeň škodlivosti vysoký.
Medicinální uhlík ( E153 )Je to barvivo, které má šedo-černou až černou barvu. Považuje se za látku střední škodlivosti.

Přední značky e-shopu

Kde nás najdete

Revoluční 164

Stráž pod Ralskem, 471 27

Kontakty
Zákaznická podpora Josef Verzich
Zákaznická podpora Josef Verzich
(Po-Pá, 8-17 hod.)
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
 
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.