Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

Poradíme Vám každý den
od 8:00 do 20:00 hodin
napište nám
email: info@prozdraviaradost.cz
tel: 777 137 206

ZBOŽÍ V AKCI

Cena 36 Kč
skladem
Cena 102 Kč
skladem
Cena 249 Kč
skladem

ZAJÍMAVOSTI A TIPY

arr3INECTO - péče o tělo a vlasyÚžasné přírodní přípravky z kokosového a arganového oleje, které šetrně pečují o Vaše tělo a... arr3JARDIN - vyjímečně dobrá kávaKáva prodávána pod značkou Jardin v sobě ukrývá ty nejkvalitnější kávové suroviny dovezené z těch...





 

 





Naše přednosti » Proč kvalitně a zdravě

Proč zdravé a kvalitní potraviny

Ptáte se proč kvalitně a raději si připlatit? Tyto otázky jsou velmi častým tématem všech, kteří teprve objevují cestu za zdravým životním stylem a rádi by se dozvěděli proč kvalitněji a raději si o trochu připlatit.

Odpovědi jsou jednoduché. Celé to tkví v tom, že nabízené zboží v běžných obchodech je vyrobeno za co nejmenší náklady a tudíž je samozřejmé, že cena odpovídá kvalitě složení, které nebývá mnohdy ani dobré. Veškeré zdraví prospěšné produkty, jsou vyráběny za daleko jiných podmínek, kde se dbá na kvalitu a zachování přírodních látek, které prospívají našemu zdraví. Je samozřejmé, že výběr kvalitních surovin a jejich šetrného zpracování bez zbytečných přísad, jako jsou škodlivá éčka, barviva, konzervanty, glutamáty, umělé cukry, aromata atd. stojí o něco víc. Taková investice se nám ovšem vrátí v podobě zdraví a čisté mysli.

Nikdy nezapomínejme, že zdraví máme pouze jedno a je jen na nás jak o něj budeme pečovat, vždy to nestojí jen velké investice jak si mnozí myslí, mnohdy je to pouze ve správném výběru a malému zájmu, se při nakupování informovat o produktu. Nenechme se zmást pouze pěkným obalem a zajímejme se o jeho složení a odkud pochází, takto lehce zjistíme převážnou část kvality dané potraviny.

Rádi vám ukážeme, jakým směrem vede cesta ke zdraví v souvislosti s jídlem a proč raději kvalitněji.

Zásady zdravé výživy

8 zásad zdravé výživy

 

Tuky

Konzumace nízkotučných jídel, kdy celkový příjem tuků nepřesahuje 30 % našeho denního kalorického příjmu je velmi důležitá. Převážná většina tuků by měla pocházet z polynenasycených a mononenasycených mastných kyselin. Jejich zdrojem jsou převážně rostlinné oleje, které jsou lisované za studena.


Sůl

Denní doporučení pro příjem soli je jedna kávová lžička, která obsahuje přibližně 2400 mg chloridu sodného. Nadbytečný příjem soli zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, který obvykle doprovází nadměrnou hmotnost. I když výsledky výzkumu v této oblasti nejsou zcela jednoznačné, neboť některé skupiny obyvatelstva jsou na obsah soli v potravě citlivější než jiné, všeobecné doporučení je omezit příjem soli
na minimum. Vysoká konzumace soli se rovněž dává do souvislosti s nadbytečným vylučováním vápníku
z kostí, což vede k osteoporóze. Mezi potraviny, které jsou bohaté na obsah soli, patří především masové konzervy, polévky z pytlíku, ale i oblíbené uzeniny jako jsou salámy, párky.


Cukry

Celkový doporučený denní příjem jednoduchých cukrů by neměl přesahovat 10 až 15 % celkového energetického příjmu. To odpovídá přibližně 75 gramům (15 polévkovým lžícím) cukru. Pod pojmem jednoduché cukry rozumíme běžný cukr. Největší zdroje cukrů v naší stravě jsou limonády a ovocné džusy, které většina jedinců považuje za zdravé. V zásadě však obsahují jednoduché cukry. Nadbytečná konzumace těchto potravin tak může výrazně zvýšit kalorický příjem. Náš jídelníček by se tedy měl skládat převážně
ze složených cukrů, mezi něž řadíme ovoce, zeleninu, těstoviny a produkty z celozrnných obilnin. Složené cukry by měli tvořit jádro našeho jídelníčku z 55 až 60 % celkového kalorického příjmu.


Alkohol

Platí zásada, že ženy by neměli pít více než jeden a muži více než dva alkoholické nápoje denně. Alkohol
je zdrojem kalorií, které však nepřinášejí žádné živiny. Jeho nadměrná konzumace proto může vést
k závažnému nedostatku živin. Co znamená jeden alkoholický nápoj? Láhev piva (150 kcal), sklenice vína (100 kcal) nebo půl deci 40% alkoholu (100 kcal). Pochopení a dodržování uvedených doporučení by se mělo stát základním stavebním kamenem pro tvorbu jídelníčku, který povede nejen ke snížení hmotnosti,
ale i k celkovému pocitu spokojenosti.


Rostlinné olej
e

Naučte se používat rostlinné oleje obsahující mono- a polynenasycené mastné kyseliny nebo olivový olej s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin. V rostlinných olejích je obsah nasycených mastných kyselin maximálně 15%, což je mnohonásobně méně než například v Heře (téměř 50% nasycených mastných kyselin). Například řepkový olej je významným zdrojem omega-3 polynenasycené kyseliny a-linolenové, z které se v lidském těle vytváří tolik potřebné omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA. Nejvíce kyseliny linolenové je ve lněném oleji (přes 50%), hodně této mastné kyseliny je i ve vlašských ořeších (téměř 7%). Rostlinné oleje mají oproti živočišným tukům ještě jednu výhodu. Obsahují totiž poměrně vysoké množství antioxidačně působícího vitaminu E, zatímco živočišné tuky žádné antioxidační látky neobsahují.


Ořechy

Ořechy jsou důležitým zdrojem mononenasycených tuků. Měly by tudíž patřit do našeho jídelníčku. Je známé, že malá hrst denně je pro naše zdraví prospěšná, ale jen za předpokladu, že se nejedná o solené ořechy (pozor na vysoký příjem soli, respektive sodíku, a také na fakt, že ořechy jsou energeticky vysoce bohaté, tudíž se musí konzumovat s mírou).


Celozrnné obiloviny

Pečivo a další výrobky z celozrnné mouky jako například těstoviny, jsou nutričně hodnotnější díky mletí celých zrn i se slupkou. Všechny hodnotné látky tak zůstávájí v mouce. Časté chby v názvech, kdy kupujme pečivo
z nápisem celozrnné nebo žitné, které má více vlákniny, vitamínů i minerálů. Názvy jako jsou vícezrnné, cerální a tmavé pečivo nejsou ve většině případů pečivem celozrnným. Konzumace potravin z celozrnné mouky nám také přispívá k lepšímu trávení a metabolismu.


Pravidelná strava

Jíst pravidelně a mnohotvárně rozhodně neznamená, že sníme dvě tři velká jídla denně a že bude každé jiné. Jíst mnohotvárně a pravidelně znamená, hodně střídat různorodé potraviny a sníst rozumnou porci každé dvě až tři hodiny. Snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře. Pokud chodíte spát později nebo aktivně sportujete, můžete zařadit i druhou večeři 2-3 hodiny před spánkem. Dříve se tradovalo, že se máte najíst nejpozději
do 18. hodiny a pak až do rána hladovět. Tento dietní mýtus se možná dal aplikovat na naše babičky, které chodily spát „se slepicemi“ a vstávaly za úsvitu, dnes však spíše připomíná trápení, které přežije jen silný jedinec. Pokud se opravdu trápíte hlady, hrozí vám i riziko, že organismus nebude mít energii v podobě glukózy neboli cukru v krvi, jenž slouží jako palivo pro mozek. A protože mozek nikdy neodpočívá, potřebuje spalovat i ve spánku. Pokud tedy hladovíte přes noc déle než 10 hodin, klesne vám hladina cukru v krvi,
to se projeví změnami nálady, únavou a také bolestmi hlavy. A tohle tedy rozhodně není cesta, jak shodit vytoužená kila a užít si klidnou noc!


Rovnováha

Lidské tělo je stvořeno k tomu, aby se pohybovalo. Naše tělo se nijak nezměnilo od doby kamenné, kdy naši předkové celý den běhali po lese, aby ulovili večeři, tím méně od středověku, kdy do úmoru těžce pracovali na poli, aby uživili rodinu. Nezměnilo se naše tělo, změnil se jen náš způsob života. Tato změna s sebou přinesla řadu neduhů, označovaných někdy jako civilizační nemoci - nemoci z nedostatku pohybu
a z nadbytku jídla.
Pohyb a sport pomáhají člověku naší doby nacházet ztracenou rovnováhu mezi příjmem
a výdejem energie, mezi rozvojem tělesných a duševních schopností, přinášejí uvolnění a uspokojení. Ideální variantou je, dát si něco asi hodinu před fyzickou zátěží - cvičením, delší procházkou nebo před během,
v podobě větší svačiny nebo lehčí večeře. Npaříklad v podobě pomalu se uvolňujících sacharidů, např. cereálie a ovoce, trošku tuku v podobě ořechů a bílkovin v bílém jogurtu. Po fyzické zátěži si dejte co nejdříve rychlé cukry, tedy sladší ovoce, ředěný 100% džus bez přidaného cukru s vodou. Do 40 minut pak lehčí večeři, polévku, maso se zeleninou a rýží apod. Běžně se doporučuje večeřet 2–3 hodiny předtím, než jdete spát, ale to neplatí, když jdete sportovat. Je totiž potřeba doplnit glukózu v krvi, a tím i zásobu glykogenu ve svalech a játrech.

Vysvětlivky nejdůležitějších složek potravinových výrobků a jejich účinky na naše zdraví ⇒ co znamenají?

Dejte svému zdraví šanci a uvidíte jak se Vaše tělo a mysl rozzáří radostí.