Logo
Máte-li otázky? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-17 hod.)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500 Kč a máte dopravu ZDARMA
Blog
Káva od A do Z Káva od A do Z
Pokud patříte k příznivcům pití kávy, tak jako miliony lidí na světě, najdete v tomto článku přehled o kávě od A do Z a dozvíte se spoustu zajímavostí... číst celé
Ústní hygiena, to je každodenní péče, jak na to? Ústní hygiena, to je každodenní péče, jak na to?
Čistíme si zuby už od dětství, ale děláme to všichni správně a používáme k čištění zubů vhodné pomocníky? Možná budete překvapeni. číst celé
Zobrazit všechny články
Zadej e-mail pro zasílání novinek



  1. Úvod
  2. Blog
  3. Zdravé potraviny a nápoje
  4. Ořechy, jejich využití, konzumace a výrobky z nich
07.03.2018

Ořechy, jejich využití, konzumace a výrobky z nich





Plody, které všichni dobře známe a bereme je jako samozřejmost, rostou na Zemi již od pradávna. Živili se jimi nejrůznější živočichové a přes pračlověka nyní i my. V době vývoje člověka, byli ořechy součástí jídelníčku a v období nedostatku potravy, nebylo mnohdy k mání nic jiného než ořechů, semen, kořínků atp. Dnes jsou pro nás ořechy samozřejmostí a můžeme si na nich pochutnat celý rok. Ořechy většinou konzumujeme protože nám prostě chutnají, ale mnoho z nás možná netuší, jakým zázrakem a přínosem pro naše zdraví ořechy jsou. Ořechy jsou velkým zdrojem olejů a výživných látek. Dostatečný a pravidelný přísun ořechů může v jídelníčku do určité míry nahradit maso.


Čím jsou ořechy prospěšné

Ořechy rozdělujeme podle velikosti, způsobu pěstování a sklizně. Zpracování a konzumace se v mnohém moc neliší. Ořechy obsahují mnoho vitamínů, minerálů, nenasycených mastných kyselin, vlákniny a proteinů. Nejznámější jsou lísková a vlašská jádra, která rostou i v naši domovině. Z cizokrajných ořechů to jsou například para, kešu, pekan, pistácie, makadam, arašídy a především nejvíce konzumované mandle. Ořechy jsou z hlediska zdravé stravy nepostradatelné, mají široké uplatnění v léčitelství a jsou zdrojem účinných látek pro léčbu a prevenci různých chorob. Jejich využití ve formě olejů je známé po celém světě. Zejména oleje lisované za studena, jsou vynikajícím zdrojem živin, obohatí naše pokrmy a můžeme je také užívat i na lžičku při různých potížích i jako prevenci. Olej se vyrábí téměř ze všech druhů ořechů. Používejte oleje tak často jak to jen jde, zrovna tak jako používáte koření.

Ořechy obsahují

 

  • Vitamíny - vitamín B. kyselina listová

  • Steroly - snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi a současně nesnižují hladinu toho dobrého

  • Vitamin E - nejdůležitější antioxidant v těle, zpomaluje stárnutí a působí i jako prevence proti rakovinnému bujení, zlepšuje plodnost a podporuje činnost nervové soustavy

  • Minerální látky - hořčík, draslík, forfor, železo, vápník, zinek

  • Flavonoidy - mají antioxidační účinek a pozitivní vliv na cévní systém

 

Velmi důležitou složkou ořechů jsou také tuky a především poměr omega 3 a 6, tzv. esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo nedokáže vyprodukovat samo, a proto je musíme získávat ze stravy. Naše strava obsahuje celkově vyšší množství omega 6. Nejpřijatelnější poměr mezi těmito tuky by měl být omega3 : omega 6 = 1 : 3-5. Vyšší poměr omega 6 má nepříznivý vliv na zdraví a některé metabolické děje v těle.


Ořechy blahodárně působí na náš organismus

Mimo jiné ořechy snižují hladinu cholesterolu, pomáhají s hubnutím, dodávají tělu vlákninu, vitaminy a minerály. Dokonce jsou řazeny mezi účinná afrodiziaka a léky na potenci.

Mandle: Působí proti Alzheimerově chorobě, chorobě srdce, a dokonce i rakovině. Madle jsou výborným zdrojem vápníku, železa, jsou velkým zdrojem vlákniny, což znamená, že nás brzo zasytí. Také působí kladně na naše zažívání - střeva a obsahují velké množství draslíku, hořčíku a například vitaminu E. Flavonoidy ve spolupráci s vitamínem C a E mají antioxidační účinky. Doporučuje se denně cca hrst jader.

Pro někoho nejsou mandle vhodné, proč?
Mandle obsahují velké množství oxalátů, které mohou způsobovat potíže ledvinám, žlučníku a narušovat vstřebávání vápníku do organismu. Proto by měli omezit příjem mandlí hlavně ti, které trápí problémy s ledvinami.

PistácieJsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínu B6, hořčíku a vápníku. Pistácie mají dobré účinky na srdce protože obsahují dostatek antioxidantů a utein a zeaxantin, zabraňují i onemocněním očí a poškození zraku. Probiotická vláknina má příznivé účinky na střevní mikroflóru, dokonce ještě více než mají mandle. Snižují postprandiální glykémii (hladinu cukru v krvi po jídle), také zlepšují metabolický syndrom. Malá hrstka denně stačí.

Pro někoho nejsou pistácie vhodné, proč?
Jsou případy, kdy se mohou po konzumaci pistácií objevit alergické reakce, zejména u malých dětí. Příčinou je kyselina anacardic. Příznakem alergické reakce na pistácie je kopřivka (lehké svědění kůže), problémy s dýcháním, bolesti břicha, zvracení či průjem.

Vlašské ořechy: pozitivně působí na naše myšlení a rozvoj mozku, ale posilují i vlasy, nehty, zpomalí stárnutí.  Kromě lepšího vzhledu umí i perfektně pomoci zevnitř,  psychiku, nebo například působení proti různým zánětům, či chorobám srdce. Vlašská jádra obsahují  vitamíny (E, B1, B6, B9) a minerály jako hořčík, měď či zinek, které mají antioxidační účinky. Jsou také bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které regulují krevní tlak a zabraňují vzniku kardiovaskulárních chorob. Malá hrstka denně cca 5 velkých jader stačí.

Pro někoho nejsou vlašské ořechy vhodné, proč?
Vlašské ořechy bychom měli konzumovat opatrně, neboť jsou tučné a velká dávka může způsobit bolest žaludku. U některých lidí může způsobovat kyselina fytová (nachází se ve všech ořeších) sníženou absorpci minerálních látek.

Kešu ořechy: snižují riziko vzniku žlučových kamenů a pomáhají v boji se špatným LDL cholesterolem. Minerály a mastné kyseliny v kešu podporují hubnutí, obsahují velké množství tuků, které obohacují sytost jídel. Konzumace alespoň 2x týdně výrazně snižuje riziko zvýšené tělesné hmotnosti. Dále obsahují antioxidanty, které při pravidelné konzumaci snižují riziko rakoviny jater a tlustého střeva. Obsahují také množství vápníku, hořčíku a draslíku, které zabraňují kostní demineralizaci. 1/4 šálku kešu poskytuje více než 12% doporučené denní dávky vitamínu K, který chrání kosti před zlomeninami či osteoporózou.

Pro někoho nejsou kešu vhodné, proč?
V některých případech se mohou po konzumaci kešu ořechů objevit alergické reakce, zejména u malých dětí. Příčinou je kyselina anacardic. Příznakem alergické reakce na kešu je kopřivka (lehké svědění kůže), problémy s dýcháním, bolesti břicha, zvracení či průjem.

Para ořechy: obsahují vitamíny jako například A, B1, B2, B3, E (který prospívá naší pleti) a D, dále pak vápník, hořčík, který je prospěšný pro svalovou hmotu, nebo třeba železo. Dále obsahují důležité bílkoviny, které jsou základem jídelníčku každého jedince, obzvláště pak sportovců. S para ořechy opatrně, mnohdy stačí 3 denně.

Pro někoho nejsou brazilské ořechy vhodné, proč?
Bohaté zastoupení selenu v brazilských ořeších nemá žádné negativní účinky a není ani zdraví nebezpečný. Pro vysoký obsah tuků konzumujte para v rozumném množství, toto platí to pro všechny ořechy.

Lískové ořechy:  jsou dobré na naše oči, nebo cukrovku druhého typu. Obsahují spousty vitaminu a bor, který ovlivňuje zdravotní stav kostí a jsou velkým zdrojem vápníku, který je prospěšný pro silné kosti a zdravé zuby. lískové oříšky patří mezi jedny z nejbohatších zdrojů polyfenolových sloučenin. Jsou výborným doplňkem stravy pro diabetiky, podporují zdravou mozkovou funkci, snižují riziko vzniku rakoviny prostaty a zvyšují odolnost vůči stresu. Doporučená denní porce je 25 g denně.

Pro někoho nejsou lískové oříšky vhodné, proč?
Protože mají vysoký obsah tuků, doporučuje se konzumovat lískové oříšky v menších dávkách (25 g denně). Lískové oříšky obsahují středně vysoké množství fytátů, které konzervují a chrání nutrienty. Nežádoucím účinkem fytátů je možná interakce s trávicími enzymy, které jídlo obsahující fytáty nedokáže rozložit.

Pekanové ořechy: Působí proti Alzheimerově chorobě, chorobě srdce, a dokonce i rakovině. Obsahují rovněž cca 20 vitaminů, obsahují spoustu antioxidantů, které zabraňují buněčnému poškození. Jsou to dokonce na antioxidanty ty nejbohatší stromové ořechy. Přítomnost hořčíku má protizánětlivé účinky. Bohaté množství vlákniny podporuje zdravý trávicí trakt a snižuje riziko vzniku hemeroidů a rakoviny tlustého střeva. Doporučuje se 20 - 30 g denně.

Pro někoho nejsou pekanové oříšky vhodné, proč?
V některých případech se mohou po konzumaci pekanových oříšků objevit alergické reakce, zejména u malých dětí. Příčinou je kyselina anacardic. Příznakem alergické reakce na pekanové oříšky je kopřivka (lehké svědění kůže), problémy s dýcháním, bolesti břicha, zvracení či průjem.


Kokosové ořechy: Jsou velkým zdrojem vápníku, vlákniny a bílkovin důležitých pro růst svalů a činnost mozku. Kokos je pokladnicí na minerální látky jako jsou železo, fosfor, sodík, draslík, zinek, měď, mangan a také obsahuje vitaminy B. Z dužiny se vyrábí kokosový olej, který chrání imunitní systém a je velmi ceněn pro svůj obsah kyseliny laurové, kaprylové, kaprinové nebo myristové. Obsažená kyselina laurová je v těle přeměněna na monoglycerid monolaurin, který má schopnost rozkládat buněčnou stěnu bakterií i virů, zároveň reguluje střevní mikroflóru. Vzhledem k protiplísňovým, antivirovým a antibakteriálním schopnostem je účinný proti infekcím nebo kvasinkám.

Pro někoho není kokos vhodný, proč?
V kokosu převažují tuky, kterých je v potravinách a našem jídelníčku nadbytek. Kokos také obsahuje výrazné množství nasycených mastných kyselin. Obsahuje také sacharidy. Kokos se tedy doporučuje konzumovat opatrně, zvláště pak při dietách.

Arašídy - burské ořechyArašídy všichni známe jako oříšky, ve skutečnosti však nejde o ořechy, ale luštěninu. I přesto, že jsou arašídy považovány za energicky vydatné (vysoký obsah tuku a kalorií) hlavní studie dokazují, že arašídy a arašídové máslo, mohou snižovat hladinu cholesterolu, triglyceridů, aniž by způsobily zvýšení tělesné hmotnosti. Udržují kontrolu nad hladinou cukru v krvi, posilují paměť. Arašídy obsahují jedinečné bioaktivní složky, které působí jako antioxidanty. Arašídy obsahují vitamin B3, dále mají schopnost zasytit na delší dobu, ale zároveň podporují dobré trávení a vyprazdňování. Studie ukazují pozitivní účinky jako prevence proti rakovině. Podporují růst svalové hmoty neboť obsahují množství bílkovin. Arašídy konzumujeme z rozvahou, 20-25 g denně, při sportu a větším výdeji energie i mnohem více.

Pro někoho nejsou arašídy vhodné, proč?
Arašídy jsou největší alergen. Pokud si nejste jisti, zda jste alergičtí na arašídy nebo ne, tak první konzumaci proveďte pod dohledem jiné osoby. Pokud se náhodou dostaví alergická reakce, abyste nebyli sami. Na první konzumaci arašídů snězte pouze jeden kousek a čekejte. Poznámka: Arašídy si nespravedlivě vysloužily pověst nejrizikovějších ořechů, co se týče výskytu plísní. Napadeny však mohou být a bývají skoro všechny ořechy. Dokonce ostatní ořechy mají povolený limit obsahu aflatoxinů 4 x větší než arašídy.


Makadamové ořechy
:
pocházejí z Austrálie a patří mezi ořechy s největším obsahem tuků ( až 80% ), jsou bohatým zdrojem vitaminu skupiny B, vitaminu E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a železa. Mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, snižují hladinu cholesterolu, podporují imunitu, působí jako antioxidant, podporují růst svalové hmoty, podporují srdeční sval, zlepšují paměť a soustředěnost. Tvrdí se že z hlediska účinných látek těchto ořechů stačí sníst 3-5 ks denně, ale není určen limit jako u ostatních ořechů, které by mohli způsobit ve větším množství potíže. Makadamové oříšky jsou vhodné pro děti od 3 let a není známo účinků a příznaků jako u výše uvedených ořechů, které znamenají pro některé z nás omezení v konzumaci.


Rozdíl mezi Bio a konvenčními ořechy

Stromy na kterých rostou ořechy pro konvenční účely se chemicky stříkají a sklizené ořechy se většinou rovněž ošetřují chemickými přípravky proti plísním (anebo se ošetřují skladové prostory). Ošetření fungicidy je nutností, protože napadení aflatoxiny je u ořechů běžné. Čelit plísním se musí i u biozpracovatelných ořechů, ale to se provádí především prevencí a také povolenými přírodními preparáty.

Proto pokud kupujete ořechy konvenční nebo v biokvalitě, vyhněte se levným výrobkům a produktům neznámých a neprověřených značek. Zvýšená hladina aflatoxinů se podle statistik týká většinou právě takových výrobků.


Pro lepší orientaci jsou v tabulce uvedeny výživové hodnoty nejběžnějších ořechů. Tabulka ve větším formátu →




Co s ořechy v kuchyni

 

Ořechy máme rádi samotné, ale široké využití najdou i v kuchyni. Používáme je jako surovinu do různých pokrmů, jako ozdobu zákusků, moučníků, přípravu nádivek, kaší a velkým pojmem jsou ořechy jako součást zdravých snídaní. Výhodou ořechů je univerzálnost, kdy můžeme jakýkoli druh ořechu použít na většinu sladkých a některých slaných pokrmů. Ořechy lze používat také na drobenky, do smoothie, do slaných pomazánek a sladkých krémů.

Moderní a zdravá strava je dnes opravdu bohatá na různé recepty, které by se nám dříve zdáli nezajímavé a nedobré. Ořechy se totiž mohou přidávat i do veganských směsí na přípravu čevabčiči, sekané, do brurgrů, můžeme je kombinovat z luštěninami a obilovinami. Velkým zpestřením jsou ořechové mouky, které se v určitém množství přidávají do těst, ale můžeme jimi i zahušťovat. Vhodné jsou také na přípravu rostlinných dezertů a z ořechového mléka lze připravit i puding. Z kešu ořechů zase vyrobíme čerstvý veganský sýr. Připravit lze také ořechová másla a různé náplně. Nedílnou součástí používaných surovin v kuchyni jsou oleje z ořechů, ty se ale doma připravují jen velmi těžko. Dnes je ořechových olejů opravdu velký výběr a vyrábí se ze všech druhů ořechů které existují.



Vlašské ořechy používáme do těst na výrobu zejména vánočního cukroví a to díky jejich dostupnosti a proto, že nádivku dochutíme dalšími ingrediencemi, které mírnou hořkost vlašských ořechů vyváží, někteří typickou chuť vlašských ořechů vyhledávají. Vlašská jádra používáme také na výrobu a zdobení cukroví, ale i některých zeleninových salátů. vlašské ořechy jsou vynikající pro gurmány v kombinaci se sýry, či jako ozdoba chlebíčků.

 



Lískové ořechy jsou rovněž surovinou pro cukrářské účely na výrobu dortů a cukroví, ale také pro pekařské dobroty jako jsou koláče a jiné sladké pečivo. Často se přidávají do ovesných kaší, snídaňových směsí. Lísková jádra nakládáme do medu jako pochoutku pro zimní měsíce. vyrobit si můžete i ořechové máslo nebo rostlinné mléko. Lískové ořechy se používají do některých pokrmů exotické kuchyně nebo do salátů.




Pistácie, pokud je nesníte samotné :-), použijte na výrobu sladkých pokrmů, dortů, krémů a zmrzliny. V exotické kuchyni se používají i do slaných jídel jako jsou polévky, omáčky a saláty. Skvěle se hodí v kombinaci s mořskými plody.

 


Pekanové ořechy jsou vynikající na zdobení koláčů, ovocných a ořechových koláčů a dezertů. Známé pečivo z listového těsta s pekany a javorovým sirupem není třeba představovat, jde o velmi oblíbenou kombinaci, které odolá jen málo z nás. Jádra pekanu jsou sladká s máslovou příchutí, proto jsou vhodné na výrobu dortů.




Para ořechy jsou nejlepší pro přímou konzumaci, ale můžeme je rovněž použít do snídaňových směsí a nahrubo namleté do různých pekařských výrobků, ovocných a zeleninových salátů. Přidávají se také do fudge, pudinků, pesta a čokoládových tyčinek, skvělé jsou v biskupském chlebíčku. Lze je přidat do polévek i do masových pokrmů.


 


Kešu je skvělé na výrobu rostlinného mléka, kešu pasty nebo sladkého krému. Pokud kešu kombinujeme s jinými ořechy získáme drobenku na sladké dezerty, dorty a ovocné poháry. Spolu s mandlemi a jinými ořechy jsou v indické, thajské a čínské kuchyni často přidávány do rýžových pokrmů. S kešu se dají rychle a zdravě připravit zajímavé pokrmy, například kešu oříšky s praženou rýží, růžičkovou kapustou a rajčaty.


 


Arašídy jsou nejrozšířenější oříšky, které mlsáme samotné nebo upražené a posolené při večerní skleničce nebo na oslavách a párty. můžeme je také přidávat do zeleninových salátů a do asijských pokrmů jako je například známé Kung - Pao, kde jsou arašídy nedílnou součástí. Hodí se i na kuře a do kokosové omáčky, známé je arašídové máslo a koláčky.



 

Mandle, další hojně konzumované ořechy, které se dají používat snad do všech sladkých a některých slaných jídel. Plátky mandlí zdobíme mazance, vánočky, cukroví, hodí se do všech müsli směsí, na výrobu krémů, rostlinných nápojů, mandlové pasty a samozřejmě na výrobu pravého marcipánu a zdobení cukroví.




Makadamové ořechy jsou vzhledem k vyšší ceně jsou opomíjeny. Používají se především na zdobení a samostatnou pochoutku, můžeme je však používat do všech sladkých křehkých jídel a cukrářských výrobků. Z hlediska výživové hodnoty, jsou na tom makadamy velmi dobře a jejich chuť je skutečnou a jemnou delikatesou.


 


Kokosový ořech, ten bychom neradi zapomněli zmínit, jeho dužina nám dává tu nezaměnitelnou chuť v podobě lupínků, kokosového mléka, krému nebo pasty. Všichni známe strouhaný kokos na vánočním cukroví, ale rovněž můžeme kokos použít do všech sladkých výtvorů a snídaňových směsí.


 

Ořechy se namáčí, víte jak a proč?

Namáčení ve vodě předtravuje, znásobuje a stabilizuje živiny, transformuje esenciální mastné kyseliny a bílkoviny v tuky rozpustné ve vodě a volné aminokyseliny a tím zvyšuje jejich buněčnou asimilaci. Zvýšíme tak jejich výživnou
hodnotu, probudíme v nich dřímající enzymy, které jsou uspané díky inhibitorům. Po namočení se inhibitory deaktivují a tím se enzymy probudí. Namočené ořechy budou měkčí, stravitelnější a budou chutnat jako čerstvě vyloupané.


Co jsou to ty Enzymy

Enzymy jsou substance - molekuly bílkovin, které řídí biochemické reakce a tím umožňují život. Zahajují a urychlují tyto procesy v každém živém organizmu, aniž by se přitom samy spotřebovávaly. Proto jsou označovány jako biokatalyzátory. Jsou potřebné pro všechny chemické reakce, které se uskutečňují v lidském těle. Žádné minerály, vitamíny ani hormony nevykonají práci bez enzymů. Naše těla, všechny naše orgány, tkáně a buňky fungují díky enzymům a bez enzymů by život vůbec neexistoval.

Enzymy se skládají z aminokyselin. Celkem jich existuje 20 a jsou z nich složeny všechny bílkoviny v našem těle. Speciální uspořádání těchto aminokyselin určuje prostorovou strukturu i vlastnosti enzymů.  V lidském těle máme na tisíce enzymů. Každý z enzymů má jediný úkol, hodí se k určité látce, kterou mění zcela určitým způsobem. V organizmu pak enzymy fungují jako dokonale sehraný tým, čímž jsou zajištěny nesmírně složité životní mechanizmy a pochody.

Enzymy se mimo jiné podílejí

 

  • na všech procesech látkové přeměny

  • na přeměně potravy na stavební součásti, energii a pohyb

  • na odstraňování zestárlých a opotřebovaných buněk i na jejich náhradě novými buňkami

  • na zneškodňování odpadních látek metabolizmu

  • na nervové činnosti a myšlení

  • na obraně těla proti mikrobům i jiným škodlivinám

  • na hojení všech druhů zánětů

 

Jak dlouho tedy namáčet ořechy


Odpověď na dobu namáčení není složitá, ale mnohdy se v názorech liší. Někteří tvrdí pro určité ořechy různý čas, někteří namočí ořechy přes noc. Pokud jste tedy ořechy zapomněli namočit přes noc a potřebujete je použít ještě ten den, stačí namočit alespoň pár hodin než vůbec. V tomto případě ořechy alespoň trochu změknou a budou stravitelnější a zpracovatelnější. Výjímkou jsou para ořechy, které po namočení nechutnají tak dobře, proto se namočené používají pro další úpravu a přípravu pokrmů.

Postup: Ořechy zalijte dostatečným množstvím vody (0,5l vody na 100g ořechů) a nechte namáčet po dobu uvedenou v tabulce níže. Vodu pak vylijte a ořechy ještě propláchněte. Namočené ořechy ještě ten den spotřebujte. Pokud je všechny nespotřebujete, znovu je řádně usušte a uchovejte v lednici.

Tip: Namočíte-li si přes noc třeba mandličky, budou tak větší, měkčí, stravitelnější a uvolní tolik potřebné enzymy. Dokonce pokud hodláte použít mandle a jiné ořechy ve slupce, zbavíte je namočením prachu a nečistot.



Proč tedy rozdílný čas pro různé ořechy


Tabulka níže znázorňuje minimální čas pro určité ořechy, potřebný ke zmiňovaným procesům. Žádný čas není přesně daný a nemusíte ho dodržovat zcela přesně. Každé ořechy byť jednoho druhu, mohou být malinko jiné. Každý druh ořechu má jinou strukturu, která udává jeho tvrdost a houževnatost, proto je minimální doba namáčení rozdílná. Pokud jste zapomněli namočit ořechy předem, nic se neděje a udělejte to alespoň na pár hodin, zde platí alespoň trochu než vůbec. Pokud tedy namočíte ořechy na tolik hodin jako v tabulce, je to dostačující. Pokud je namočíte přes noc nic se neděje a u některých tvrdších ořechů to bude dokonce lepší.

 
Pokračování připravujeme

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

Přední značky e-shopu

Kde nás najdete

Revoluční 164

Stráž pod Ralskem, 471 27

Kontakty
Zákaznická podpora Josef Verzich
Zákaznická podpora Josef Verzich
(Po-Pá, 8-17 hod.)
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
 
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.