Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

VERZICH JOSEF - Pro zdraví a radost - idatabaze.czČaj a káva - idatabaze.cz
IN TIME

KONTAKTY

Poradíme Vám každý den
od 8:00 do 20:00 hodin
tel: 777 137 206
e-mail: info@prozdraviaradost.cz

ZAJÍMAVOSTI A TIPY

arr3INECTO - péče o tělo a vlasyÚžasné přírodní přípravky z kokosového a arganového oleje, které šetrně pečují o Vaše tělo a... arr3JARDIN - vyjímečně dobrá kávaKáva prodávána pod značkou Jardin v sobě ukrývá ty nejkvalitnější kávové suroviny dovezené z těch...






» Vysvětlivky složek výrobků
Vysvětlivky nejdůležitějších složek a jejich účinky na zdraví


Co znamenají a jak si stojí vzhledem k našemu zdraví nejčastější složky výrobků.


Cukr Řepný cukr (sacharóza) patří mezi disacharidy. Skládá se ze dvou jednodušších cukrů. Z glukózy (hroznový cukr) a fruktózy (ovocný cukr). Konzumace těchto cukrů vede k obezitě, k rozvoji cukrovky, rozvoji plísní v těle a také demineralizaci organismu.
Glukózo – fruktózový sirup Umělé sladidlo nesoucí název bílý jed. Vymysleli ho Japonci. Je levnější než klasický bílý cukr. Sirup má 2,5 x vyšší sladivost než bílý cukr.
Fruktóza se přeměňuje v těle (hlavně v játrech) na tuk ze 40 % oproti glukóze, která pouze z 5 %. Velmi nevhodné pro tělo.
Fruktózový sirup

Fruktóza je velmi nebezpečná. Jak jsme již uvedli, přeměňuje se v játrech na tuk, „obaluje“ jednotlivé orgány tukem, což je nejvíce nebezpečné. Také přispívá k rozvoji cukrovky 2. typu. Při konzumaci fruktózy se ovlivňuje část mozku, která je zodpovědná za stupeň sytosti. Fruktóza podporuje přejídání a neustálou chuť k jídlu. Velmi nevhodné pro tělo.

Invertní sirup Je to směs glukózy a fruktózy. Působí na tělo stejně nebezpečně jako klasický bílý cukr nebo glukózo-fruktózový sirup.
Syrovátka Syrovátka je žlutozelená tekutina. Získává se po odstranění kaseinu z mléka. Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Hlavní předností syrovátky je velmi dobrá a rychlá stravitelnost.
Aminokyseliny ze syrovátky jsou velice rychle a ve značné míře transportovány do krve a do 3 hodin po konzumaci se zmetabolizují. Tato bílkovina také lehce stravitelná, poskytuje rychlou výživu pro svaly.
Rostlinný tuk (olej) Rostlinné tuky jsou pro naše tělo zdravé. Nejčastěji je najdeme v ořechách, semínkách a plodech (hlavně jsou to lněný, makadamový, slunečnicový, dýňový, pupalkový, olivový). Bohužel v tyčinkách jsou velmi často používány formy nevhodných rostlinných tuků. Nejčastěji palmový tuk. Velmi často je synonymum pro rostlinné tuky v tyčinkách palmový tuk. Ten je pro tělo velmi nebezpečný (uvedeme si níže).
Neztužený rostlinný tuk Stejné jako rostlinné tuky.
Ztužený rostlinný tuk K výrobě náplní a polev jsou tekuté rostlinné oleje zcela nepoužitelné, protože nedrží tvar a netuhnou. Proto se tuky ztužují. Bohužel ztužený (hydrogenovaný) rostlinný tuk je zdrojem transnenasycených mastných kyselin (TFA). Významně snižuje HDL (hodný) cholesterol. A naopak se zvyšuje hladina LDL (zlý), který
se usazuje v cévách a ucpává je a to vede k infarktu nebo mrtvici. Stupeň nebezpečnosti – nejvyšší.
Sukralóza ( E955) Umělé sladidlo (některé studie říkají o jeho zdravotní závadnosti, jiné ne).
Má nejmenší škodlivost z řad sladidel jako je Aspartam, acesulfam, cyklamáty. V omezeném množství ho lze konzumovat.
Sorban draselný (E202) Používá se jako konzervant, zabraňující šíření plísní a kvasinek v potravinách. Má minimální škodlivost.
Kurkumin (E 100) Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy.
Nedoporučuje se lidem s onemocněním jater a žlučníku.
Nekonzumovat v těhotenství.
Paprikový extrakt (E160C) Jedná se o oranžové až červené přírodní barvivo rozpustné v tucích.
Patří do kategorie karotenoidů. Získává se z paprik. Bezpečná látka.
Guarová guma (E412) Je to rozpustná vláknina vytvářející s vodou husté roztoky.
Vyskytuje se v semenech rostliny druhu Cyamopsis tetragonolobus,
která se pěstuje především v Indii. Používá se jako stabilizátor,
zahušťovadlo a emulgátor. Je bezpečná.
Kyselina L-askorbová (E300) Neboli vitamin C. Přirozeně tuto látku najdeme v čerstvém ovoci a zelenině. Kyselina L-askorbová se využívá jako antioxidant a snižuje oxidaci tuků a tím brání vzniku rakovinotvorných látek.
E304 Estery mastných kyselin askorbové kyseliny. Látky bezpečné.
E306 Přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů. Látka bezpečná.

 

Izolát sojových bílkovin Sojový protein nejvyšší kvality. Neobsahuje laktózu ani živočišné produkty.
Sójový lecitin Lecitin je látkou přírodního původu, vyskytující se např. v semenech (např. sójové boby). Má mnoho pozitivních účinků na zdraví.
Od podpory mozkové a jaterní činnosti až po spalování tuků.
Glycerin , Glycerol (E402) Glycerol se používá jako náhradní sladidlo. Má stejnou kalorickou hodnotu jako cukr.
Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina Syrovátka se filtruje, odstraňuje se laktóza a tuky a nakonec se bílkovina hydrolyzuje za použití enzymů, které rozštěpily bílkovinu na menší peptidy
a aminokyseliny. Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina se používá k rychlé stimulaci bílkovinné syntézy (regeneraci a růstu svalů).
Oligofruktóza Tato složka patří mezi rozpustnou vlákninu. Slouží jako výživa pro přátelské kmeny bakterií, zejména bifidobakterie a tím přispívá ke zdravému trávicímu traktu.
Maltitol (maltitolový sirup) Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách.
Jedná se o celkem bezpečnou látku.
Polydextrosa (E1200) Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla.
Jedná se o směsné přísady do jídel. V nízké konzumaci nemá vedlejší účinky.
Tapiokový škrob Tapiokový škrob se získává z kořene hlízy Kasava  (Manihot esculenta).
Je používán jako zahušťovadlo v potravinách. Tapioková mouka neobsahuje lepek (gluten) a může být používána při bezlepkové dietě.
Oxid křemičitý (E551) Používá se k absorbci vody a brání zvlhnutí výrobku. Také funguje jako nosič aroma. Látka není škodlivá.
Palmový tuk (olej) Palmový olej obsahuje hlavně nasycené mastné kyseliny. Je to jako bychom jedli sádlo nebo máslo. Přispívá k rozvoji onemocnění cév a srdce. Stupeň nebezpečnosti – nejvyšší.
Maltodextrin Maltodextriny využívané v potravinářském průmyslu se získávají hydrolytickým štěpením škrobů. Nejčastěji z brambor, pšenice, kukuřice a rýže. Ve výživě sportovců se využívají pro dodávku sacharidů (glukózy) při aktivitách delších
než 90 minut trvání a také po ukončení pohybové aktivity.
Kaseinát vápenatý Kaseinát vápenatý se používá  jako velmi levná složka proteinových výrobků obsahující kasein. Má nízkou využitelnost ve srovnání s micelárním kaseinem.
Hydrolyzovaný kolagen Kolagen je bílkovina živočišného původu, která je součástí živých organismů, vyskytuje se ve vazivových tkáních (kůže, šlachy, vazy, klouby, vlasy)
a v kostech. Kolagen v nativní (přirozené) formě je také znám jako želatina. Želatina je pro tělo těžce stravitelná. Hydrolýzou se zvýší její stravitelnost.
MCT tuk (olej) MCT olej je přírodní jedlý olej, který se získává z kokosového nebo palmojádrového oleje. MCT jsou využívány ihned jako okamžitý zdroj energie
a neukládají se ve formě zásobního tuku.
Řepkový lecitin Lecitin získaný lisováním a extrakcí z řepkových semen. Lecitin je důležitou součástí všech buněk lidského těla.
Dextróza Dextróza (hroznový cukr) představuje nejrychleji vstřebatelný zdroj energie. Využívá se po zátěži nebo i během zátěže. Do krve se vstřebá do 3 minut
od okamžiku požití. Díky tomu dokáže člověka prakticky okamžitě „nakopnout“
a dočasně zvýšit sílu.
Škrobový sirup Škrobový sirup patří mezi sirupy vyrobené z kukuřice, pšenice, rýže nebo brambor. Označení „škrobový sirup“ je alternativním označením složky glukózový sirup. Z hlediska označování není mezi glukózovým a škrobovým sirupem rozdíl, neboť technologie výroby je v obou případech stejná.
Agávový sirup Je to sirup z mexické rostliny agáve. Obsahuje velké množství fruktózy, menší množství glukózy a sacharózy. Má nízký glykemický index a díky tomu se bude do těla uvolňovat postupně a nebudeme tělo zatěžovat ani nepřispívá k rozvoji obezity ani cukrovky.
Javorový sirup Javorový sirup se získává z mízy cukrového javoru. Obsahuje hlavně sacharózu, v menší míře pak také glukózu a fruktózu. Patří opět mezi zdravá sladidla
a náhrady cukru.
Proteinový izolát (nativní   WPC/CFM), Nejkvalitnější technologická úprava syrovátky. Pomocí moderní CFM technologie (Cross Flow Microfiltration) se odstraňuje tuk, separuje se také laktóza
a minerální látky. Jedná se o nejčistší a dobře stravitelnou formu proteinového prášku.
Mléčná bílkovina Mléčná bílkovina je bílkovina mléka. Skládá se z 80 % z kaseinu a z 20 %
ze syrovátky.
Polyoly (alkoholové cukry) Polyoly (alkoholické cukry) jsou umělá sladidla. Mezi polyoly patří sorbitol, mannitol, laktitol a xylitol. Nacházejí se přirozeně např. v různých druzích ovoce (jablka, jeřabiny). Tato sladidla mají přibližně o třetinu méně kalorií než klasický cukr, neškodí zubům a nezvyšují tolik hladinu krevního cukru.
Vhodné i pro diabetiky. Škodí tělu nejméně, ale i přesto nepřehánět konzumaci.
Kyselina sorbová (E200) V potravinách zabraňuje rozvoji plísní, kvasinek a bakterií. Míra škodlivosti nebyla prokázána.
Chinolinová žluť (E104) Je to zeleno-žluté barvivo. Vyrábí se synteticky destilací uhelného dehtu, kostí apod. Stupeň škodlivosti vysoký.
Medicinální uhlík ( E153 ) Je to barvivo, které má šedo-černou až černou barvu. Považuje se za látku střední škodlivosti.